guerra al país asiàtic

Almenys 29 morts en un atac de l'Estat Islàmic a una presó de l'Afganistan

L'assalt va tenir lloc diumenge i un nombre indeterminat de presoners han aconseguit fugir de la presó o estan desapareguts

Les autoritats han xifrat en 50 els ferits i entre les víctimes hi ha un atacant, civils i membres de les forces de seguretat

zentauroepp54342529 jalalabad  afghanistan   03 08 2020   an afghan security off200803154032

zentauroepp54342529 jalalabad afghanistan 03 08 2020 an afghan security off200803154032 / GHULAMULLAH HABIBI

2
Es llegeix en minuts
Efe

Les autoritats afganeses han xifrat aquest dilluns en 29 els morts i en 50 els ferits en l’atac del grup gihadista Estat Islàmic (EI) a una presó de la província oriental de Nangarhar, a l’Afganistan, que va començar diumenge a la tarda i que les forces de seguretat encara no han donat per controlat. «Entre els morts hi ha 9 atacants i la resta són civils, membres de les forces de seguretat i diversos reus», ha indicat en un comunicat el portaveu del governador provincial, Attaullah Khogyanai, que ha afegit que la majoria de ferits són civils.

El succés va començar cap a les 18.30 hores (14.30 GMT) de diumenge, quan un atacant suïcida va fer detonar el seu automòbil carregat amb explosius a l’entrada de la presó a Jalalabad, capital de Nangarhar, i després un nombre desconegut d’assaltants van prendre posició dins del centre penitenciari i als edificis pròxims.

Khogyanai ha explicat que «l’operació de neteja encara continua tant a la presó com en un edifici pròxim», per retirar els materials explosius que encara puguin quedar i revisar si queda cap atacant amagat a la zona.

Rescat de civils

«Diversos atacants van prendre posició en un edifici residencial de diversos pisos a prop de la presó, i dins de les instal·lacions. Les forces de seguretat estan desembarassant la presó pas a pas», ha dit.

Desenes de famílies residents en els edificis pròxims han sigut rescatades per les forces de seguretat, no obstant, hi ha la possibilitat que altres famílies continuïn atrapades als pisos superiors de l’edifici, on s’amaguen els gihadistes.

«Les forces de seguretat es mouen lentament i acuradament per desallotjar l’edifici pis per pis, habitació per habitació, per protegir els possibles civils atrapats», ha explicat Khogyanai.

Avaluar l’atac

En el seu comunicat, el portaveu provincial ha precisat que en el moment de l’atac hi havia 1.793 reus dins de la presó, 430 dels quals van ser retinguts a l’interior, mentre que 1.025 més van ser detinguts per les forces de seguretat quan van intentar fugir. La resta es mantenen en parador desconegut, sense comptar els reus morts o ferits en l’atac.

El portaveu provincial ha indicat que el cap d’Estat Major de l’Exèrcit afganès, el general Muhammad Yasin Zia, es troba a la ciutat de Jalalabad per avaluar l’atac i ajudar a restaurar la normalitat en una presó que allotjava tant delinqüents comuns com talibans.

L’atemptat es va produir l’endemà que els serveis d’intel·ligència afganesa asseguressin haver abatut Ziaurahman, conegut com Assadullah Orakzai, cap d’intel·ligència de l’EI, en una operació especial a Jalalabad portada a terme dissabte.

Notícies relacionades

A Assadullah Orakzai, d’origen pakistanès, se li atribueix la responsabilitat de diversos atacs mortals de l’EI contra civils a l’Afganistan.

El d’ahir va ser el tercer i últim dia de cessament al foc anunciat pels talibans i el Govern de Kabul amb motiu de la festivitat musulmana d’Eid ul Adha o ‘festa del sacrifici’, un gest emmarcat en els intents per iniciar un diàleg intraafganès per a la pau.