decisió judicial

Dotze anys de presó per a l'ex primer ministre malaisi per l'escàndol del segle

Najib Razak ha sigut trobat culpable dels set càrrecs que se li imputaven per blanqueig de diners, fallida de confiança i abús de poder

Van ser necessaris diversos camions per emportar-se les 120.000 joies, 600 bolsos i altres peces de luxe de la mansió de l'ex primera dama Rosmah Mansor

zentauroepp54274751 kuala lumpur  malaysia   28 07 2020   former malaysia prime 200728172157

zentauroepp54274751 kuala lumpur malaysia 28 07 2020 former malaysia prime 200728172157 / FAZRY ISMAIL

2
Es llegeix en minuts
Adrián Foncillas
Adrián Foncillas

Periodista

ver +

La primera etapa de l’odissea judicial pel lladronici del segle ha acabat aquest matí amb una condemna de 12 anys de presó i una multa de 42 milions d’euros per a Najib Razak, l’ex primer ministre malaisi. La sentència, que ha considerat provats els set càrrecs de blanqueig de diners, fallida de confiança i abús de poder, també impedirà que el veterà polític es presenti a les imminents eleccions. Najib ha anunciat que recorrerà davant les portes del tribunal, on centenars de seguidors li mostraven el seu recolzament i es preguntaven des de les seves samarretes de què s’havia d’avergonyir.  

El menys complex dels cinc procediments a què s’enfronta Najib s’ha prolongat durant gairebé un any i mig. El tribunal l’ha condemnat pel transvasament de gairebé 10 milions d’euros des d’una sucursal de l’1MDB, un fons estatal, cap als seus comptes personals. Són només una gota a l’oceà de l’escàndol més gran que es recorda en un país que els col·lecciona.

La justícia nord-americana calcula la suma desapareguda en uns 3.800 milions d’euros, dels quals gairebé 600 milions haurien caigut a les seves butxaques. Najib ha repetit durant el procés que els seus socis li havien promès que els diners no provenien de les arques nacionals sinó d’una donació de la monarquia saudita. «L’acusat només hauria d’haver despenjat el telèfon per trucar al Govern saudita i verificar-ho. En lloc d’això, es va conformar amb el que li van dir», ha raonat el magistrat.  

Mig milió en unes hores en joies

Durant el judici van emergir algunes compres a les més elitistes ‘boutiques’ del món, com el mig milió d’euros que va gastar en unes hores en una joieria italiana. Najib les ha justificat com a despeses oficials.  

L’ex primer ministre havia fundat el 2009 el fons 1MCB per convertir Kuala Lumpur en un ‘hub’ financer i estimular l’economia nacional. La inversió, no obstant, va sufragar les excèntriques vides d’alguns personatges de vodevil. Van ser necessaris diversos camions per endur-se les 120.000 joies, 600 bolsos i altres peces de luxe de la mansió de l’ex primera dama Rosmah Mansor, que va rellevar la filipina Imelda Marcos com a símbol asiàtic de la consort malgastadora.

Notícies relacionades

Segueix desaparegut Jho Low, el banquer i maquinador de la trama, que va utilitzar els fons per fer-se un lloc entre els famosos hollywoodians amb festes i regals. Leonardo DiCaprio, Robert De Niro, Kim Kardashian o Britney Spears eren pròxims a Low abans que l’escàndol els recomanés la distància.  

El procés és vist com l’oportunitat que Malàisia enterri l’època de la corrupció generalitzada i es torni la confiança a la ciutadania sobre la justícia. La societat, no obstant, continua polaritzada entre els que veuen Najib com un lladre i els que el consideren una víctima política

Temes:

Malàisia