Desactivada l'alerta de tsunami a Alaska després d'un terratrèmol de magnitud 7,8

El sisme s'ha produït a 96 quilòmetres del remot poble de Perryville

terremoto-alaska

terremoto-alaska

2
Es llegeix en minuts
El Periódico

Un terratrèmol de magnitud 7,8 en l’escala Richter ha sacsejat el sud de la península d’Alaska  aquest dimecres i ha provocat una alerta de tsunami, que ha sigut desactivada al cap d’unes hores, segons informa el Servei Geològic dels Estats Units (USGS). 

El sisme s’ha produït a les 06.12 hores d’aquest dimecres a 800 quilòmetres al sud d’Anchorage, la ciutat més gran d’Alaska, i a 96 quilòmetres del remot poble de Perryville. L’epicentre se situa a uns 10 quilòmetres de profunditat. De moment, no hi ha constància que s’hagin registrat víctimes. 

Les sirenes han sonat i les autoritats han demanat als ciutadans que es refugiessin a l’interior de l’estat o en llocs alts. «Sobre la base dels paràmetres preliminars del sisme [...] onades de tsunami perilloses són possibles a les costes situades fins a més de 400 km de l’epicentre de la tremolor de terra», ha avisat el centre d’alerta del Pacífic per als tsunamis. Posteriorment, s’ha cancel·lat l’alerta de tsunamis a l’estat. «Per a les altres costes nord-americanes i canadenques a l’Amèrica del Nord, el nivell de perill s’està avaluant», ha afegit.

«Els llits anaven i venien»

El terratrèmol s’ha sentit a centenars de quilòmetres al voltant i s’han registrat diverses rèpliques, la més forta, de magnitud 5,7, tot i que fins al moment no s’han registrat víctimes.

«El llit i les cortines anaven i venien. Ha estat un terratrèmol molt llarg», ha explicat un testimoni a Homer, Alaska, a gairebé 650 km de l’epicentre, esmentat a la web de terratrèmols msc-csem.org.

Milers d’habitants a Kodiak, la principal ciutat de l’illa homònima, han abandonat les zones baixes, ha confirmat el sergent de la policia estatal Daniel Blizzard al canal de notícies 11 KTVA News

Cinturó de Foc del Pacífic

Notícies relacionades

Alaska forma part de l’anomenat Cinturó de Foc del Pacífic, una zona sísmica i volcànica que inclou la costa oest de les Amèriques i l’est d’Àsia, així com les illes del Japó, Taiwan, Filipines, Indonèsia, Malàisia i Nova Zelanda.

El 27 de març del 1964, un terratrèmol de magnitud 9,2, el més violent mai registrat, va colpejar la zona d’Anchorage, principal ciutat d’Alaska. El sisme va durar diversos minuts i va provocar un sisme submarí a tota la costa oest dels Estats Units que va matar més de 250 persones.