LA CARRERA A LA CASA BLANCA

Trump degrada el seu cap de campanya

La seva ira amb Brad Parscale es va disparar després de l'estrepitós fiasco d'assistència al míting de Tulsa

El canvi a l'equip arriba entre mals sondejos i a menys de quatre mesos de les eleccions

President Donald Trump walks on the South Lawn of the White House in Washington, early Sunday, June 21, 2020, after stepping off Marine One as he returns from a campaign rally in Tulsa, Okla. (AP Photo/Patrick Semansky)

President Donald Trump walks on the South Lawn of the White House in Washington, early Sunday, June 21, 2020, after stepping off Marine One as he returns from a campaign rally in Tulsa, Okla. (AP Photo/Patrick Semansky) / Patrick Semansky (AP)

2
Es llegeix en minuts
Idoya Noain

Quan Donald Trump era només candidat els canvis al seu equip de campanya van ser freqüents. L’anunciat dimecres, quan ja és president i hi és a menys de quatre mesos de la cita amb les urnes a la recerca de la reelecció, se sent diferent. El mandatari ha informat a Facebook (amb Twitter sacsejat per un hackeig) que degrada Brad Parscale, que dirigia la campanya des del febrer del 2018. I tot i que el moviment s’anticipava fa setmanes, especialment després del fiasco d’assistència de públic al míting de Tulsa (Oklahoma) amb què es pretenia rellançar la campanya després dels confinaments del coronavirus, apunta als nervis del republicà davant d’uns comicis que els sondejos mostren cada vegada més complicats per a ell. Els dos últims nacionals d’aquest dimecres donen a Joe Biden un avantatge d’entre 11 i 15 punts. El demòcrata també apareix per davant en els estats frontissa i fins i tot en alguns feus republicans.

Les enquestes van ser ja a l’abril motiu de tensió de Trump amb Parscale i llavors es van publicar informacions que va arribar a cridar-li i amenaçar-lo amb demandes quan el va presentar números poc encoratjadors. Es va escriure fins i tot que Trump només es va calmar quan Parscale, l’alt salari del qual també havia molestat Trump, va posar sobre la taula sondejos més optimistes.

Va ser, no obstant, el daltabaix de Tulsa, el que va portar a Trump a la ira. Van presumir que un milió de persones havien sol·licitat entrades per al míting però al final (i en part per un troleig organitzat per tiktokers fans de K-pop) poc més de 6.000 persones segons els càlculs dels bombers locals van acudir a l’estadi BOK, on eren visibles nombrosos seients buits. En la tornada a la Casa Blanca Trump va mostrar una imatge de derrota.

D’un favorit de Kushner i Ivanka a un veterà

Trump posa ara al capdavant de l’equip el veterà i exitós operatiu republicà Bill Stepien, que fins i tot era el número dos de la campanya i que va treballar abans en altres de Rudy Giuliani, el difunt senador John McCain i Chris Christie, a qui va ajudar a arribar al govern de Nova Jersey.

En un senyal de les bones relacions de Parscale amb altres membres del clan Trump, no serà acomiadat i quedarà com a «assessor sènior» d’estratègia digital i de dades, el terreny en el qual va entrar a treballar per a Trump el 2016 amb el suport dels fills del president. I des de la Casa Blanca Jared Kushner, el gendre i assessor del mandatari, feia unes declaracions a ‘The New York Times’ minimitzant el seísmic moviment i aplaudint tant Stepien com el degradat Parscale. «Van ser els herois ignorats de la campanya del 2016 i han fet un gran treball construint la infraestructura per a la carrera de 2020. Junts tots dos aporten fortaleses úniques».

L’‘spin’ i la realitat

Notícies relacionades

També Trump ha provat de retratar els canvis i el nou organigrama sota una llum optimista respecte a les seves opcions de victòria. «Aquesta vegada hauria de ser més fàcil», ha escrit en el seu missatge de Facebook, abans d’assegurar, sense dades, que els «números a les enquestes estan pujant ràpid» a favor seu i que «l’economia  millora». 

Els Estats Units voregen ja els 3,5 milions de contagis de coronavirus i han superat les 137.000 morts. I tot i que Trump en el seu missatge ha promès que «aviat estaran en camí tractaments terapèutics i vacunes», la seva gestió de les crisis, sanitària i econòmica, és àmpliament qüestionada.