CANVI HISTÒRIC

Santa Sofia tornarà a ser una mesquita

El famós edifici d'Istanbul, que era una museu des del 1935, tornarà a acollir pregàries musulmanes, un dels màxims desitjos dels islamistes turcs

zentauroepp54065839 istanbul  turkey   10 07 2020   fatih municipality personnel200710142318

zentauroepp54065839 istanbul turkey 10 07 2020 fatih municipality personnel200710142318 / ERDEM SAHIN

3
Es llegeix en minuts
Adrià Rocha Cutiller
Adrià Rocha Cutiller

Periodista

ver +

Després de setmanes d’expectativa, de Recep Tayyip Erdogan parlant-ne cada vegada més, al final, el somni de qualsevol islamista turc s’ha complert: Santa Sofia, primer –durant gairebé 1.000 anys– una catedral cristiana i després, arran de la conquesta de Constantinoble pel sultà Mehmet Fatih, una mesquita, tornarà a ser-ho. El 1935, Atatürk, el fundador de la República de Turquia, la va fer museu per mostrar a Occident que els dies d’animadversió s’havien acabat. Però això ja és història: a partir d’aquest divendres, Santa Sofia tornarà a ser una mesquita.

Després d’una petició d’una associació islamista –un dels seus líders és el fill del president turc, Bilal Erdogan–, el Consell d’Estat turc, el tribunal administratiu més alt del país, ha decretat que la conversió el 1935 va ser il·legal i que, per tant, Santa Sofia pot tornar a ser el que era fins fa 100 anys. «El que diu la gent no és cert: quan Santa Sofia obri de nou, tots podran veure com respectarem l’art i les relíquies a l’interior», ha dit Erdogan, que ha avançat que la nova mesquita obrirà el 24 de juliol.

«L’obertura de Santa Sofia per a la pregària és el nostre dret sobirà; que ho entenguin. Tenim el dret de convertir-la en mesquita i qualsevol que ens ataqui per això ataca la nostra independència com a país», ha continuat el president turc.

Aquest divendres, després de l’anunci del canvi, un grup de manifestants –diversos milers de persones– s’han reunit davant les portes del monument mil·lenari per celebrar que ara sí, que després de gairebé cent anys d’espera, a la fi, Santa Sofia els pertany.

«¡Tekbir! ¡Allakhu Akbar! ¡Recep Tayyip Erdogan, Recep Tayyip Erdogan! ¡Allah, Bismillah, Allakhu Akbar!», cridaven els manifestants, alguns d’abillats amb banderes turques, i d’altres, amb la de l’extint imperi otomà. El missatge és clar: pels seguidors d’Erdogan, el país va en aquesta direcció. La reconversió de Santa Sofia és un pas.

Diversitat d’opinió

Aquesta reconversió, a més, no arriba sense polèmica ni divisions. Segons una enquesta de l’empresa Türkiye Raporu, el 46% dels turcs vol que Santa Sofia es converteixi en mesquita. El número coincideix gairebé exactament amb el dels votants d’Erdogan. Pel que fa als altres, el 38% creu que hauria de continuar sent un museu, el que era fins ara, i un 13% creu que Santa Sofia hauria d’allotjar pregàries cristianes i musulmanes.

«Estan bojos. No ho entenc. No té cap sentit fer això ara. Aquesta gent fa mal al seu país», diu el propietari d’una botiga pròxima a la nova mesquita, mirant als manifestants.

I des de l’exterior tampoc han faltat crítiques: Els EUA, la UE, Grècia i Rússia van demanar al president turc que reflexionés i fes marxa enrere. La Unesco ha dit que a un edifici que és Patrimoni de la Humanitat no se li pot canviar l’estatus tan fàcilment. 

El patriarca de l’Església ortodoxa de Constantinoble, Bartolomeu I, va anar més enllà: «En comptes d’unir-nos, el patrimoni de fa 1.500 anys ens divideix. Estic trist i consternat: la conversió de Santa Sofia en mesquita farà que molts cristians del món es posin en contra de l’islam», va dir la setmana passada.

Jugada política

Obrir Santa Sofia de nou a les pregàries no és una petició nova: feia anys que els islamistes a Turquia ho reclamaven. Llavors, ¿per què Erdogan, que porta als comandaments del país des del 2003, s’ha decidit a fer-ho just ara?

Notícies relacionades

La resposta, segons els experts, està en les enquestes d’opinió. «Mentre el recolzament d’Erdogan en els sondejos continua baixant per la crisi econòmica i la mala gestió de la pandèmia de la Covid-19, la conversió de Santa Sofia podria impulsar la seva imatge de lideratge i popularitat entre els sectors de població més islamistes i ultranacionalistes», diu Aykan Erdemir, director del programa de Turquia de la Fundació per a la Defensa de les Democràcies (FDD) i exmembre del Parlament turc.

«No obstant, això seria una flor d’un sol dia, i no oferirà cap solució real als problemes de Turquia. Mirant al futur, Erdogan espera que això sigui un dels moments definitoris del seu llegat. Tot i que falli políticament i econòmicament, els seus seguidors podran presumir de la conversió de Santa Sofia», continua l’analista.