CRÍTIQUES PER MASCLISTA

El president de Mèxic veu clau per combatre el coronavirus que les dones es quedin a casa

López Obrador argumenta que el fet que les filles hagin cuidat els seus pares ha ajudat en la batalla contra la Covid-19

Mexico’s President Andres Manuel Lopez Obrador speaks during a news conference in Mexico City, Mexico June 24, 2020. Mexico’s Presidency/Handout via REUTERS ATTENTION EDITORS - THIS IMAGE HAS BEEN SUPPLIED BY A THIRD PARTY. NO RESALES. NO ARCHIVES

Mexico’s President Andres Manuel Lopez Obrador speaks during a news conference in Mexico City, Mexico June 24, 2020. Mexico’s Presidency/Handout via REUTERS ATTENTION EDITORS - THIS IMAGE HAS BEEN SUPPLIED BY A THIRD PARTY. NO RESALES. NO ARCHIVES / MEXICO'S PRESIDENCY (REUTERS)

1
Es llegeix en minuts
Reuters

El president de Mèxic, Andrés Manuel López Obrador, ha rebut una onada de crítiques per unes declaracions qualificades de masclistes en les quals afirmava que el fet que les dones s’hagin quedat a casa per cuidar els més grans de la família ha sigut clau a l’hora de combatre el coronavirus al país.

«La gent vol canviar el rol de les dones i aquesta és una de les causes justes del feminisme, però la tradició a Mèxic és que les filles són les que cuiden els seus pares. Nosaltres els homes estem més deslligats», ha dit Obrador. 

En el seu argument, el president mexicà ha assenyalat que mentre a Europa les residènciesde gent gran han sigut focus de la pandèmia, a Mèxic les persones grans han sigut ateses a casa seva. «La família mexicana és la institució més important de la Seguretat Social», ha reblat.

No és la primera vegada que López Obrador, de 66 anys, fa declaracions mancades d’empatia cap a les dones.

Les seves paraules li han valgut una onada de crítiques per masclistes i sexistes. «Traduint el pensament del segle XIX del president: quan diu que els homes estem més deslligats, vol dir més irresponsables; quan diu que les filles cuiden els seus pares, es refereix a treball no remunerat; quan diu tradició, vol dir masclisme; quan diu que el feminisme vol canviar rols, vol dir veritable transformació», ha assenyalat l’advocada i activista Martha Tagle.

A Twitter l’etiqueta #AmloMachista ha sigut ‘trending’ a Mèxic en les últimes hores. »#AMLOMachista insisteix a enviar les dones a fer de cuidadores, però tenim notícies per a ell: som ciutadanes i som feministes que no tolerarem més la misogínia del president», ha assenyalat la sociòloga Claudia Castello.

Notícies relacionades

Lopez Obrador  ha sigut criticat per no prendre’s la pandèmia amb prou serietat i per accelerar la reactivació del país. Mèxic és el setè país del món amb més morts per Covid-19 (25.050) i amb més contagis (202.951).