DELEGACIÓ DE L'ILLA

Dos sanitaris cubans que combatien la Covid a Andorra demanen asil polític

Un metge i una infermera no volen tornar a Cuba davant del final de la missió

undefined53860729 23 06 2020 la frontera franco andorrana el pasado 1 de junio200625182448

undefined53860729 23 06 2020 la frontera franco andorrana el pasado 1 de junio200625182448 / COS DE POLICIA

1
Es llegeix en minuts
Efe

Un metge i una infermera que formaven part de la delegació cubana arribada a Andorra per reforçar els equips sanitaris durant la pandèmia de la Covid-19 han demanat asil polític després de desaparèixer de l’hotel d’Escaldes-Engordany en el qual s’allotjaven dissabte passat.

Els dos sanitaris, que es troben en parador desconegut per als seus companys i les autoritats andorranes, ja han presentat la sol·licitud, ha segons ha confirmat el cap del govern andorrà, Xavier Espot. 

El cap de la brigada mèdica cubana, Luis Enrique Pérez Ulloa, ha lamentat la deserció dels seus companys, que ha qualificat d’una «decisió personal».

La delegació de 39 sanitaris cubans va arribar a Andorra el març passat per recolzar el Servei Andorrà d’Atenció Sanitària. Un altre grup va ser destinat a Itàlia en un moment en què a l’illa caribenya no hi havia casos.

De moment, segons l’ANA, no consta que s’hagi interposat cap denúncia sobre aquesta desaparició ni es coneix la localització dels dos sanitaris, si bé tampoc es descarta que podrien haver travessat la frontera de riu Runer en direcció a Espanya.

Metge militar

Notícies relacionades

Segons el Diari d’Andorra, un dels desapareguts és el doctor i anestesista militar Dariel Romero, procedent de l’Havana.

La delegació sanitària cubana tenia previst quedar-se fins a finals de mes. Andorra, que ha tingut 52 morts per coronavirus entre els seus 77.000 habitants, va tancar fronteres per la pandèmia i no les ha reobert fins a l’1 de juny amb França i fins al 21 de juny amb Espanya.