CRISI SANITÀRIA INTERNACIONAL

Brot amb almenys 657 casos de coronavirus en una processadora càrnia a Alemanya

Les autoritats han decretat el tancament d'escoles i guarderies al districte afectat

L'empresa atribueix el focus als viatges de treballadors estrangers als seus països d'origen

matadero alemania / periodico

2
Es llegeix en minuts
El Periódico

Un brot amb almenys 657 casos de Covid-19 en una planta processadora de carn a l’oest d’Alemanya ha disparat totes les alertes al país i ha provocat el tancament de nou escoles i guarderies al districte afectat.

El focus del coronavirus ha tingut lloc en un escorxador de l’empresa Tönnies a Rheda-Wiedenbrueck, a l’estat de Renània del Nord-Westfàlia. Segons directius de la firma, el brot a la processadora podria estar relacionat amb el viatge d’alguns dels seus treballadors a visitar les seves famílies a Europa de l’est a partir de la relaxació dels controls fronterers amb l’inici de la desescalada.

«Sabíem que [quan les fronteres europees van començar a reobrir-se] estàvem exposats a nous riscos [...] Vam fer proves addicionals a les persones que tornaven de vacances. Però no vam aconseguir mantenir allunyades aquestes fonts o aquesta font [d’infecció]», ha manifestat Gereon Schulze Althoff, el responsable de Tönnies a càrrec de la resposta a la pandèmia, informa Afp.

Segons la cadena de televisió NTV, molts empleats d’aquesta planta són estrangers i estan allotjats en instal·lacions comunals.

Les autoritats del districte de Guetersloh, on es troba la planta, van ordenar el tancament de l’escorxador, així com l’aïllament i la realització de tests a tot aquell que hagi treballat recentment en aquesta processadora, i van posar unes 7.000 persones sota quarantena. De moment, s’han fet proves a 1.050 persones. Les escoles i guarderies s’han tancat fins a final de mes, que és quan conclou l’actual curs escolar.

«El virus no se n’ha anat»

La notícia del brot s’ha conegut durant la reunió que va mantenir aquest dimecres la cancellera alemanya, Angela Merkel, amb els representants dels estats per analitzar els progressos en la lluita contra la pandèmia. «Per aquests brots, veiem que el virus no se n’ha anat», ha manifestat Merkel, mentre ha intentat tranquil·litzar la població al considerar que s’és «molt lluny d’un augment exponencial», per la qual cosa el país mantindrà el seu pla de desescalada mentre conté els focus puntuals del virus.

El 8 de maig es va localitzar un altre brot en un escorxador de la localitat de Coesfeld, a l’oest, amb 129 casos. La pandèmia ha posat de manifest la dificultat de complir les mesures de distància social i higiene al sector carni alemany, cosa que el mes passat va portar el Govern a anunciar una reforma del ram, caracteritzat per la mà d’obra temporal i immigrant.

Notícies relacionades

Alemanya va començar a relaxar les restriccions imposades per la pandèmia de Covid-19 a finals d’abril i ha aconseguit mantenir baixes les taxes d’infecció, tot i que els brots locals vinculats a escorxadors, serveis religiosos i un restaurant, entre altres llocs, han causat certa preocupació.

Segons les últimes dades ofertes per les autoritats, des de l’inici de l’epidèmia el país ha registrat 188.474 casos confirmats de coronavirus i 8.844 morts.