El Parlament d'Hongria aixeca l'estat d'emergència

La mesura ha donat poders extraordinaris a l'ultranacionalista Orbán durant la crisi de la Covid

zentauroepp53767993 files  in this file photo taken on june 11  2020 hungary s p200616124524

zentauroepp53767993 files in this file photo taken on june 11 2020 hungary s p200616124524 / MICHAL CIZEK

1
Es llegeix en minuts
EFE

El Parlament d’Hongria ha votat aquest dimarts el final de l’estat d’emergència a Hongria, que va fer possible que el Govern de l’ultranacionalista Viktor Orbán governés per decret durant la crisi del coronavirus, una mesura que ha generat greus crítiques dins i fora del país.

L’estat d’emergència per la pandèmia de la Covid-19 va ser aprovat pel Parlament a mitjans de març amb la majoria de dos terços dels escons que ostenta el partit d’Orbán, el Fidesz, i sense el recolzament de l’oposició, ja que el text no incloïa un límit temporal a aquests poders extraordinaris.

Des de diverses oenagés hongareses fins a la Comissió Europea (CE) han expressat la seva preocupació pel poder gairebé il·limitat que atorga la llei a Orbán i al seu Govern. A finals de maig, el primer ministre havia avançat que el Govern presentaria una llei per posar fi a aquestes competències extraordinàries, després de considerar que la mesura havia complert la seva missió i que els seus crítics haurien de disculpar-se.

Portes obertes

Notícies relacionades

No obstant, en un comunicat conjunt Amnistia Internacional, la Unió pels Drets Fonamentals i el Comitè Hèlsinki hongarès han alertat que la llei projectada conté una disposició que obre les portes que el Parlament torni a traspassar al cap de Govern poders extraordinaris similars. La normativa estipula no obstant períodes limitats de sis mesos, amb possibilitat de prolongacions.

S’espera que després de l’aprovació al Parlament i el vistiplau del president de la República, es decreti l’aixecament de l’estat d’emergència per al 20 de juny, mentre es mantindrà l’alerta epidemiològica davant l’eventualitat que es produeixi una segona onada de contagis per coronavirus