Crisi sanitària internacional

Alarma a la Xina per l'extensió d'un nou brot de Covid

El focus, detectat a la gegantina llotja pequinesa de Xinfadi, comptabilitza ja 79 casos i s'estén més enllà de la capital

zentauroepp53761759 beijing  china   15 06 2020   local residents  who visited o200615132421

zentauroepp53761759 beijing china 15 06 2020 local residents who visited o200615132421 / STRINGER

3
Es llegeix en minuts
Adrián Foncillas
Adrián Foncillas

Periodista

ver +

El brot sorgit en un mercat ha empès Pequín a l’estat d’alarma després de gairebé dos mesos de calma. Són ja 79 casos, després dels 36 comunicats aquest dilluns al matí, tots vinculats d’una forma o una altra a la llotja de Xinfadi. Pequín ha reaccionat com s’esperava: tests massius, tancaments i acomiadaments fulminants.

El discurs oficial remarca la gravetat. Sun Chunlan, vice primera ministra, ha ordenat «mesures fermes i decisives» contra un brot amb un potencial de propagació «molt alt» per l’altíssim nombre de treballadors i visitants del mercat. Xu Hejian, portaveu del consistori, revelava que la capital «ha entrat en un període extraordinari».  En els últims dies ja s’havia al·ludit a una «emergència de temps de guerra». Batega la urgència de controlar les infeccions abans que cristal·litzin en la segona onada que atemoreix la població i el Govern després dels enormes esforços que va costar fer fora del país el coronavirus.

Aquest matí s’han conegut els primers purgats. Són Zhang Yuelin, director general Xinfadi, i Wang Hua i Zhou Yuqing, alts càrrecs del districte de Fengtai, on s’aixeca aquesta llotja gegant de més d’un centenar d’hectàrees. Cada dia en surten 1.500 tones de peix, 18.000 de verdures i 20.000 de fruita cap a restaurants i supermercats de Pequín i de províncies septentrionals com Hebei, Shandong, Shanxi i Liaoning. El brot ja ha desbordat les fronteres de la capital: a Liaoning s’han registrat dos casos, tres a Hebei i un a Sichuan, a l’altra punta del país.

El primer detectat

El brot va ser detectat la setmana passada amb el diagnòstic d’una dona que ni havia arribat de l’estranger ni havia estat en contacte amb viatgers. La llista es va ampliar ràpidament a set encomanats, tots relacionats amb Xinfadi, i els immediats i massius tests han descobert desenes d’asimptomàtics. Les autoritats ja van clausurar i van acordonar el mercat Xinfadi, van ordenar que les desenes de milers de persones que hi havien estat les dues últimes setmanes guardessin quarantena domiciliària i van forçar el tancament dels veïns d’una dotzena de complexos immobiliaris dels voltants. Les autoritats de Haidian, el districte universitari del nord de la ciutat, han replicat avui les mesures després de detectar contagis al mercat de Yuquandong.

Pequín ofereix aquests dies les mateixes escenes de Wuhan quan el mes passat hi va haver sis positius i es van ordenar tests massius. Els veïns formen llargues files davant el centenar de casetes per recollir mostres disseminades per la capital i que tenen capacitat per concloure 90.000 proves diàries. Les autoritats també han ordenat la conscienciosa desinfecció de 252 mercats i instruït els hospitals perquè testin qualsevol pacient amb febre. Els esdeveniments esportius s’han cancel·lat, les instal·lacions turístiques com el Temple del Lama s’han tornat a tancar i s’ha ajornat la reobertura de les guarderies i escoles.

Salmó sota sospita

Les investigacions continuen buscant el focus de la infecció. De les gairebé 80.000 mostres preses del mercat, 59 estaven contaminades. Tot apunta a unes taules de tallar salmó importat però es desconeix com va hi arribar el virus. L’origen europeu de la soca que ha revelat la seqüència genètica permet dues teories: la primera apunta que el producte va arribar contaminat d’Europa després de resistir el virus gràcies a les baixes temperatures dels contenidors refrigerats. Els experts assenyalen que és improbable que el patogen pugui sobreviure durant un llarg període de temps en objectes, però no ho descarten del tot. La segona, més acadèmica, contempla que el patogen s’estengués a través d’un treballador asimptomàtic del mercat.

La Xina també ha informat avui d’una desena de contagis importats de viatgers. Quatre van arribar d’Egipte i de l’Índia, Rússia i el Pakistan, dos de cada lloc. Pequín ja contemplava que la tímida reobertura dels vols augmentava el risc, però aquests contagis són manejables pels tests rigorosos a què se sotmet tothom que arriba i la quarantena forçosa de dues setmanes. Inquieta més el brot local, del qual se’n desconeix encara la magnitud i extensió.

També al Japó han saltat les alarmes. Les autoritats  han tornat a alertar d’una possible segona onada de contagis a Tòquio, la capital del país, després de registrar uns altres 48 casos de coronavirus l’últim dia, l’augment més gran constatat des de principis de maig.

Notícies relacionades

La xifra ha superat així els 47 nous infectats registrats diumenge en relació amb un focus d’infecció vinculat als bars i clubs nocturns de la ciutat, segons informacions de l’agència de notícies Kiodo. Les últimes dades han fet saltar totes les alarmes davant el temor que el Japó és davant un fort repunt dels casos a nivell nacional després d’aixecar l’estat d’emergència, el que ha permès que la majoria dels comerços reprenguessin la seva activitat.

 

Temes:

Xina Coronavirus