13 jul 2020

Anar al contingut

crisi sanitària mundial

Més de 1.600 persones seran repatriades aquesta setmana des del Marroc

Els consulats espanyols al país magribí han registrat més de 6.000 demandes per pujar en aquests barcos, cosa que ha fet que se'n programin dos més per a la setmana que ve

Efe

Més de 1.600 persones seran repatriades aquesta setmana des del Marroc

Juan Carlos Cardenas

Més de 1.600 persones, entre espanyols i residents a Espanya, seran repatriades demà i dijous en dos ferris de la companyia Balearia que sortiran del port marroquí de Tanger Med amb destinació a l’espanyol de Màlaga. Segons van explicar a Efe fonts diplomàtiques espanyoles, el primer ferri sortirà demà a primera hora de la tarda i traslladarà uns 800 passatgers i 280 vehicles, mentre que el de dijous té previst portar 850 persones i 320 cotxes.

La demanda ha sigut molt alta i, de fet, els consolats espanyols han registrat més de 6.000 demandes per pujar a aquests barcos, cosa que ha fet que se’n programin dos més per a la setmana que ve (els dies 10 i 11) i dos més en la següent, en dates encara no assenyalades.

Entre els passatgers amb plaça confirmada als ferris d’aquesta mateixa setmana són majoria (dos terços) els marroquins amb residència a Espanya, van insistir les fonts, que van negar qualsevol indici de favoritisme o de racisme en la gestió de l’operació.

Tot i que són ferris comercials i els passatgers paguen el seu bitllet, els barcos, que arriben buits, són negociats amb el Govern marroquí i contractats pel Ministeri espanyol d’Exteriors, i per aquesta raó els consolats espanyols són els encarregats de privilegiar els casos que considerin prioritaris per raons mèdiques o familiars.

Diferents dates

El Marroc va tancar les seves fronteres el 13 de març, i aquesta decisió va deixar atrapades milers de persones als dos costats de les fronteres: un mínim de 32.000 marroquins a l’estranger i prop de 100.000 estrangers o residents fora del Marroc.

D’aquests últims, 12.000 han pogut tornar a Espanya en diferents fases: primer per via terrestre, quan es van obrir excepcionalment les fronteres de Ceuta i Melilla a finals de març, i posteriorment en dos avions i dos ferris contractats en diferents dates pel Govern espanyol.

La importància de tots aquests ferris i vols de repatriació rau en el fet que el Marroc encara no ha anunciat una data per a l’obertura de les seves fronteres i, per tant, tampoc per a la represa dels vols comercials, per la qual cosa no existeix possibilitat de preveure viatges durant aquest estiu.