BRUTALITAT POLICIAL

L'autòpsia oficial i la de la família confirmen que George Floyd va morir per homicidi

Hi ha discrepàncies en les conclusions sobre les causes i altres circumstàncies

La família crida a mantenir les manifestacions però evitar pillatges i violència

zentauroepp53538717 inter mineapolis minneapolis200526173910

zentauroepp53538717 inter mineapolis minneapolis200526173910

2
Es llegeix en minuts
Idoya Noain

El que el món va veure amb horror ho han confirmat dues autòpsies, l’oficial  i una d’independent encarregada per la família de George Floyd: l’home negre de 46 anys va morir en un homicidi quan va ser arrestat per la policia el 25 de maig a Minneappolis. En les dues anàlisis hi ha, no obstant, diferències sobre les causes de la mort i altres circumstàncies que podrien presentar transcendentals divergències en la recerca de justícia, la reclamació que és un dels motors de les protestes que es viuen de costa a costa als Estats Units.

Floyd va morir asfixiat segons els dos experts contractats per la família, entre els quals hi ha un antic forense de Nova York que va realitzar també autòpsies en els casos d’assassinats en mans de la policia d’Eric Garner i Michael Brown, dues fatals icones més de la brutalitat policial contra els negres als EUA. I el va asfixiar no només el genoll que li va clavar al coll durant gairebé nou minuts Derek Chauvin, l’únic dels quatre agents que van participar en l’arrest que des de divendres està detingut i imputat per homicidi imprudent, sinó també la pressió a l’esquena que li van aplicar dos policies més.

Per a l’oficina del forense del comtat, en canvi, Floyd «va experimentar una parada cardiopulmonar quan era restringit per agent(s) de la llei». Així es llegeix en el comunicat de premsa que s’ha remès als mitjans i que contradiu conclusions preliminars d’aquesta mateixa oficina que va utilitzar la fiscalia a l’imputar Chauvin divendres. Llavors es va dir que el forense no havia trobat «cap indici físic que recolzi un diagnòstic d’asfíxia traumàtica ni estrangulació». I ningú ha donat explicacions sobre l’actualització, que ha arribat només unes hores després que els advocats i experts de la família Floyd presentessin les seves conclusions.

Entre l’anàlisi oficial i l’independent hi ha també altres diferències importants. La família de Floyd i els seus experts neguen que el mort tingués problemes mèdics subjacents que causessin o contribuïssin a la seva mort. L’oficina pública, en canvi, llista malalties coronàries i hipertensió en l’apartat d’«altres condicions significatives», on també inclou «intoxicació de fentanil i recent ús de metamfetamina», tot i que sense indicar que cap d’aquests factors juguessin un paper en el fatal desenllaç.

Notícies relacionades

El que la família vol, segons ha explicat aquest dilluns el seu principal advocat, Benjamin Crump, és que s’elevi el càrrec contra Chauvin a homicidi en primer grau i que s’imputi també als altres tres policies que van participar en l’arrest, tant els dos que van pressionar l’esquena i les cames de Floyd com el que, fins i tot sense participar-hi físicament, consideren que va ser «un escut blau, un símbol viu del codi de silenci». I aquest processament és un clamor que se sent també en moltes de les manifestacions i protestes de tot el país, a les quals la família ha enviat també un missatge demanant que s’eviti la violència.

«Entenem la justificada ràbia que estem veient als carrers de tot el país. Donem suport a l’activisme  i l’energia  de la gent que vol assegurar que aconseguim un canvi, i esperem que aquests esforços continuïn, però el pillatge i la violència són absolutament inacceptables», han dit a través del seu advocat. «La manera d’honrar el George és aconseguir justícia. Com a país necessitem prendre un profund respir. A George Floyd no l’hi van permetre, però nosaltres ho hem de fer».