Entrevista

David Sassoli: «Això no va de països frugals i països que malgasten»

El president del Parlament Europeu reclama un fons de recuperació «més ambiciós» que el pla de 500.000 milions proposat per París i Berlín

Adverteix el nord que és «miop» pensar que algú pot sortir de la crisi deixant alguns països enrere i remarca la importància que hi hagi deute mutualitzat

zentauroepp48922311 italian mep david maria sassoli  s d group  reacts after bei200525204818

zentauroepp48922311 italian mep david maria sassoli s d group reacts after bei200525204818 / Vincent Kessler

4
Es llegeix en minuts
Silvia Martinez
Silvia Martinez

Periodista

ver +

En poc més de 24 hores la Comissió Europea presenta la seva proposta de marc financer plurianual per al període 2021-2027 (MFF) i el nou fons de recuperació promès per la UE per impulsar l’economia europea després de la crisi de la Covid-19. Un paquet pressupostari que el president del Parlament Europeu, David Sassoli, confia que serà més generós que el fons plantejat per París i Berlín, de 500.000 milions, i que arribarà «amb prou diners» per arrencar «adequadament», assegura en una entrevista amb EL PERIÓDICO i altres mitjans de comunicació europeus en la qual apressa els anomenats ‘països frugals’ a deixar de banda la seva «miopia» i recolzar els països més afectats per la pandèmia.

-Àustria, Dinamarca, Suècia i els Països Baixos, els anomenats ‘frugals’, rebutgen un fons de recuperació amb transferències i proposen préstecs i un marc pressupostari per al període 2021-2027 limitat. ¿Veu possible trobar un compromís i esquivar el seu veto?

- ¿Podem aturar la democràcia simplement perquè el dret de veto posa contínuament en qüestió els nostres mecanismes de discussió? Jo crec que no i per això apel·lo la responsabilitat dels països que han objeccions. Això no és un debat entre els països frugals i els països que malgasten, sinó més aviat dels països que han entès la gravetat dels desafiaments i els que no ho han fet. He de recordar que alguns dels països amb objeccions són dels països que més i millor utilitzen el mercat europeu que espero que sigui prou motivació per afrontar aquest desafiament. Si no, Europa avançarà a diferents velocitats. Espero que això no passi i que en les pròximes setmanes prossegueixi el treball per trobar un consens. .

- ¿És suficient la proposta francoalemanya de 500.000 milions? ¿El Parlament Europeu bloquejaria qualsevol iniciativa si només inclou préstecs?

- Tenim una proposta feta per dos dels grans països d’Europa, uns dels quals també és a punt d’assumir la presidència de la Unió Europea (Alemanya). És una proposta interessant però ens agradaria una cosa encara més ambiciosa. Tan ambiciosa com sigui possible. Creiem que la Comissió serà encara més ambiciosa del que hem sentit fins ara de França i Alemanya. 

- Però ¿rebutjarien una proposta només amb préstecs?

-Ho hem dit repetidament. Fins i tot (Angela) Merkel i (Emmanuel) Macron ho han dit i ho hem escoltat de diversos caps d’estat i govern. No n’hi hauria prou. Els desequilibris provocats per la pandèmia no són els mateixos a tot arreu. L’important és recolzar fermament la recuperació dels països amb més problemes. Seria molt miop imaginar que un país podria tirar endavant deixant enrere d’altres enrere o perjudicant-los. Seria absurd pensar que algú es pot salvar deixant els altres amb dificultats. El que hem de fer és sortir-nos-en junts, amb un mercat europeu més fort després de la crisi. Estem en una democràcia i és útil escoltar les opinions dels altres, però al final fins i tot ells entendran la importància d’ajudar els països i els mercats dels que tenen més problemes. Els països del sud són un enorme mercat per als països del nord d’Europa. Els ciutadans ho saben bé, però les empreses encara ho saben millor.

-Sobre el nou marc financer plurianual, si la Comissió Europea presenta un pressupost de l’1,07% del PIB, ¿seria acceptable per a l’Eurocambra?

-No podem prendre una posició en aquest moment perquè encara no està clar de quins números estem parlant. Cal recordar el que la Comissió Europea ja va proposar en el passat (1,114% del PIB). Anar per sota d’això posaria el Parlament Europeu contra la paret i no ens agradaria. Per això el pla de recuperació i el MFF s’han de presentar junts perquè tinguem una idea de les xifres globals.

Notícies relacionades

- ¿Què pensa de la proposta de deute perpetu de Pedro Sánchez? ¿Pot ser la solució al debat entre el nord i sud?

- És una molt bona idea, molt útil, per acompanyar la reflexió de la comissió. Pot ser un instrument molt útil segur. No obstant, el més important és que el deute es converteix en deute comú, que sigui un deute mutualitzat. La proposta francoalemanya aborda aquest aspecte i va més enllà. Estem molt satisfets de pensar que tenen la intenció de compartir el deute d’aquesta manera. Sempre hem dit que és important utilitzar tots els instruments, inclosos els bons emesos en els mercats financers, per finançar millor les nostres economies. Necessitem una cosa semblant a un nou pla Marshall per a Europa. Fa 70 anys algú va haver de pagar el pla per nosaltres. Avui som nosaltres els que hem de pagar la factura d’aquest pla, sigui quin sigui, i aquesta és una gran diferència amb el passat. Per tant, hem d’utilitzar tot el que estigui a la nostra disposició per augmentar els nostres recursos i les nostres possibilitats i capacitats. És l’única manera correcta de fer-ho.