POLÈMICA AL REGNE UNIT

L'assessor de Boris Johnson defensa el viatge de més de 400 quilòmetres amb el qual va trencar el confinament.

Dominic Cumings no va informar el primer ministre i nega haver-se plantejat dimitir

zentauroepp53529708 number 10 special advisor dominic cummings speaks as he deli200525195138

zentauroepp53529708 number 10 special advisor dominic cummings speaks as he deli200525195138 / JONATHAN BRADY

3
Es llegeix en minuts
Begoña Arce

Durant  més d’una hora, al jardí de Downing Street, un lloc excepcional reservat a la residència oficial del primer ministre per rebre els líders mundials, l’assessor de Boris Johnson, Dominic Cummings, va donar aquest dilluns explicacions a la premsa del seu viatge a finals de març a la granja dels seus pares a més de 400 quilòmetres. Un desplaçament que ha desfermat la fúria dels britànics i ha menyscabat l’autoritat de Johnson quan el país està a punt de començar el pla gradual de desescalada i un seguiment de possibles contagiats que pot obligar-los a aïllar-se en quarantena.  Si les ordres sobre la pandèmia es poden interpretar subjectivament com ha fet Cummings, ¿qui les seguirà ara?

Cummings, que per a l’ocasió va canviar la seva habitual samarreta per una impol·luta camisa blanca més formal, va llegir l’interminable relat del seu viatge, que «no lamenta» i del qual «no va informar» Johnson. Malgrat l’escàndol i la posició en la qual ha posat el seu ‘cap’, va afirmar que no ha «ofert la seva renúncia», ni ho ha «considerat», fins i tot estant des de fa quatre dies en el centre d’una crisi que va molt més enllà de les lluites polítiques al Parlament de Westminster.

 Cummings assegura que va actuar «raonablement i legalment», al buscar qui cuidés el seu fill de 4 anys, donades les circumstàncies, amb la seva dona malalta i ell tement estar contagiat. Va negar que «hi hagi una norma» per a ell i una altra per a la resta de la gent, com pensen la immensa majoria dels ciutadans. Alguns detalls suplementaris fan encara més difícil d’acceptar la seva versió dels fets. L’assessor va admetre que durant aquella estada a Durham va fer un altre viatge  d’uns 50 quilòmetres a un castell del comtat, una cosa contrària també a les normes del confinament. Cummings va reconèixer la seva impopularitat («sé que molta gent està enfadada amb mi», va dir),  però d’aquesta hostilitat popular va culpar-ne la premsa per haver inventat informacions falses entorn del viatge, va afirmar. Va negar, per exemple, haver tornat per segona vegada a la granja a Durham després de tornar a Londres, com van publicar dos diaris. La policia d’aquesta localitat està investigant l’ocorregut, així com diverses queixes del veïnat presentades arran de conèixer-se el viatge.

El poder de l’estrateg del ‘brexit’

El caos i els sobresalts acompanyen el Govern de Johnson. Mai s’havia vist abans que un conseller del primer ministre celebrés una roda de premsa per ser el centre d’un escàndol. En el passat, quan el conseller es convertia en el focus de la premsa, això implicava que havia de deixar el càrrec immediatament. Que en el cas de Cummings no hagi ocorregut mostra l’enorme poder de l’estrateg del ‘brexit’ i de l’home darrere de la campanya electoral que va donar a Johnson una majoria aclaparadora.  Els britànics es pregunten ja fa temps qui mana realment al país.

Notícies relacionades

Diumenge, el primer ministre va fer una vigorosa defensa del seu home imprescindible, una intervenció humiliant que va empitjorar encara més les coses, a l’assegurar que el seu assessor va actuar «de manera responsable, legal i amb integritat», seguint «els instints» paterns. Johnson ni tan sols va evocar la possibilitat d’investigar les al·legacions. Va mirar de fer passar blanc per negre i va provocar la indignació general, com testimonien les xarxes socials i una revolta entre els seus propis diputats. Una vintena d’aquests han demanat que Cummings sigui cessat. El malestar arriba als votants del Partit Conservador, que igual com la resta dels ciutadans, sense distinció de tendència política, se senten burlats. Els parlamentaris estan rebent milers de correus de protesta dels seus  votants. Amb 40.000 morts, després de setmanes d’estar confinats, separats dels seus familiars i sense poder ni tan sols dir adeu als éssers estimats morts, ara creuen que el primer ministre els ha tractat amb total menyspreu.

Un dels assessors científics del Govern, Stephen Reicher, professor de Ciència del Comportament, va qualificar el viatge d’una «desfeta» que «debilita de manera irremeiable», la lluita del país contra el coronavirus i pot costar més vides. Fins i tot els bisbes l’han condemnat. Premsa afí a Johnson, com el ‘Daily Mail’ o el ‘Spectator’, on treballa la dona de Cummings, han demanat la dimissió de l’assessor. El ‘Mail’ es preguntava «¿En quin planeta viuen?» tots dos. El que està en qüestió no és només l’incident en si, sinó el mateix judici del primer ministre. L’ocorregut és una enorme distracció quan el país està enmig de la pandèmia, amb les escoles, els comerços i molts altres serveis encara tancats i l’economia en recessió.

Temes:

Coronavirus