PANDÈMIA GLOBAL

Aglomeracions públiques en el llarg cap de setmana festiu als EUA

Les escenes en espais d'oci preocupen les autoritats sanitàries del país, que s'aproxima als 100.000 morts per coronavirus

Trump amenaça d'emportar-se la convenció de Carolina del Nord, governada per un demòcrata, si no li permeten un acte de masses

zentauroepp53520807 revelers celebrate memorial day weekend at osage beach of th200525192406

zentauroepp53520807 revelers celebrate memorial day weekend at osage beach of th200525192406 / Twitter Lawler50

3
Es llegeix en minuts
Idoya Noain

Les imatges preses aquest cap de setmana en una festa en una piscina a la zona dels Ozarks, a Missouri, han fet la volta al món: desenes de persones aglomerades mentre un cartell en un balcó al costat deia, inútilment: «sisplau practiquin el distanciament social».

Escenes similars, de molta gent molt a prop i en molts casos sense mascareta, s’han vist en platges, passejos marítims i espais d’oci de les quatre cantonades del país: de Geòrgia a Maryland, Virgínia o Indiana i de Califòrnia a Florida, on a Daytona Beach, a més, es va registrar un tiroteig. I tot dona una imatge similar a la de qualsevol ‘Memorial weekend’, el llarg cap de setmana festiu que culmina dilluns amb el dia marcat per honrar els caiguts en guerres i que es considera també el principi oficiós de l’estiu. Però enmig d’una pandèmia, aquest no és un moment normal.

Amb gairebé 100.000 morts, alerta

El coronavirus ha provocat ja gairebé 100.000 morts als EUA, el país on més casos s’han detectat també, més d’1,64 milions de contagiats. I els esforços o les accions per tornar a la normalitat anterior a la pandèmia alerten les autoritats sanitàries i alguns polítics.

Fins i tot la doctora Deborah Birx, una de les principals veus científiques en l’equip de treball de la Casa Blanca però l’autonomia i independència de la qual estan cada vegada més en qüestió pels seus esforços per no contradir els missatges del president, Donald Trump, aquest diumenge no ocultava estar «molt preocupada» per les aglomeracions del cap de setmana. «El virus és encara allà fora», va dir Birx en una ronda d’aparicions en programes informatius dominicals en què va recalcar que «la gent ha de ser responsable i mantenir la distància» i va recordar que «es necessiten portar mascaretes en públic» quan no es pot garantir el distanciament social.

El missatge el va llançar també a Twitter el comissionat de l’Agència del Medicament, Stephen Hahn, que va voler «recordar una vegada a tothom que el coronavirus encara no està contingut» i subratllar que «cada individu ha de protegir-se a si mateix i la seva comunitat».

Politització radical

L’ús de la mascareta, com l’impuls a la reobertura per mirar de propiciar la recuperació econòmica, estan sent en general víctimes de la politització als EUA, en molts casos de forma radical. Hi ha, no obstant, excepcions. Aquest cap de setmana el governador de Dakota del Nord, un republicà, va apressar emocionat fins a les llàgrimes els seus ciutadans a portar la mascareta per protegir els més vulnerables.

També ha cridat a no polititzar les mascaretes el governador conservador d’Ohio o el d’Arkansas, igualment republicà, i que ha identificat una recent festa en una piscina similar a la dels Ozarks amb un focus de contagi i ha advertit que es podria viure un «segon pic» d’infeccions per la falta de precaucions.

L’amenaça de Trump

Notícies relacionades

El mateix Trump també s’ha embarcat en la guerra política, en el seu cas , i de nou, per raons electorals. Aquest dilluns ha amenaçat de no celebrar a l’agost la convenció republicana a Charlotte, a Carolina del Nord, si el governador de l’estat, demòcrata, no li garanteix que podrà realitzar l’acte com tenen previst: una concentració de desenes de milers de polítics, delegats i periodistes durant diversos dies.  

El mandatari estatal, Roy Cooper, ha sigut més cautelós que els seus veïns republicans en permetre la reobertura i no ha donat garanties que el conclave republicà es pugui celebrar com està previst, assegurant que les normes sobre concentracions a l’agost dependran de les recomanacions que donin les autoritats sanitàries llavors. «Això no és polític, no és emocional, està basat en experts sanitaris, dades i ciència», va dir la setmana passada a la CNN. «No s’està afavorint o desfavorint uns sobre d’altres».