EL SECTOR TURÍSTIC, EXPECTANT

Alemanya es resisteix a renunciar a les seves vacances a Mallorca

El turisme nacional germànic creix per la pandèmia però la indústria continua pensant en les destinacions tradicionals per a l'estiu

jmexposito53435513 tourists with suitcases walk across the island of spiekeroog200517144013

jmexposito53435513 tourists with suitcases walk across the island of spiekeroog200517144013 / Sina Schuldt

4
Es llegeix en minuts
Efe

Els ‘länder’ alemanys més turístics es preparen per a una temporada extraordinària, davant de la perspectiva que molts ciutadans passin les seves vacances al país, tot i que persisteix l’esperança de viatjar a la seva destinació preferencial, Mallorca.

Les mirades de molts alemanys estan dipositades en el seu ministre d’Afers Exteriors, Heiko Maas. Ell va ser qui va emetre, a mitjans de març, la recomanació de no viatjar a cap part del món. Ell és, també, qui accelera ara la recerca d’una desescalada viatgera consensuada amb altres socis europeus.

Després de setmanes de trobades virtuals, Maas va tornar a les visites presencials dissabte, amb una trobada amb el seu col·lega luxemburguès, Jean Asselborn, a Schengen. No es van estrènyer les mans, per les regles del distanciament social. Però van escenificar l’aixecament dels controls fronterers entre els dos països. «Europa viu de ser un espai sense fronteres», va dir Maas. Luxemburg era el primer pas, mentre s’aixecaven així mateix les tanques a Suïssa i es reduïen les restriccions als viatgers amb Àustria, França i Dinamarca.

El 15 de juny, marcat en vermell

L’objectiu de la cancellera Angela Merkel és recuperar la total llibertat de moviments a l’espai Schengen a partir del 15 de juny. Que la primera estació de Maas fos justament en aquesta ciutat luxemburguesa era més que un símbol. Els controls es redueixen. Però persisteix la «recomanació» de no viatjar si no és per causes justificades o improrrogables, en la qual cosa no entra el turisme.

El següent pas cap a una perspectiva de reobertura espera donar-lo Maas aquest dilluns, amb una reunió –en aquest cas, virtual– a la qual ha convidat Espanya, Itàlia, Portugal, Croàcia, Malta, Grècia, Àustria, Bulgària, Eslovènia i Xipre. Maas, originari del Sarre, el ‘land’ més «afrancesat» i un dels que més pressa s’ha donat a alliberar de la quarantena el viatger, ha insistit en la necessitat de coordinar una normalització europea.

Els països convidats al que denomina el seu «diàleg de veïnat» són, majoritàriament, destinacions turístiques preferides dins de la UE del ciutadà alemany. Espanya ocupa el primer lloc –amb 11 milions de visitants en el 2019–; Mallorca és, per a molts alemanys, una mica així com la «seva» illa vacacional per excel·lència.

La recomanació contra tot viatge «no inajornable» es preveu vigent fins al 14 de juny. Fa unes setmanes, Maas advertia els seus compatriotes que no havien de comptar amb un estiu normal i que no hi haurà cap altre operatiu de repatriació com el dut a terme amb els 240.000 alemanys que van quedar encallats en diferents parts del món al principi de la pandèmia.

El sector no espera

El grup turístic alemany TUI donava per fet aquests dies que sí que es podrà viatjar a Espanya. L’aerolínia Lufthansa manté aquestes destinacions i la seva filial Eurowings va anunciar que reforçarà la seva oferta a Mallorca, malgrat la quarantena que imposa Espanya a tot viatger internacional.

La pressió del sector turístic és majúscula. El seu gran aliat és l’opinió pública: un 55% dels alemanys aspira a la reobertura total i ràpida de les fronteres de la UE, segons l’enquesta setmanal de la televisió pública ZDF. El govern de Merkel compta amb el suport majoritari –un 66 %, d’acord aquesta enquesta– a les mesures adoptades davant la pandèmia. Comerços, bars, restaurants, activitat escolar, museus i fins a la Bundesliga es van reactivar ja, tot i que amb restriccions.

Els ‘länder’ prenen la delanera

Correspon als ‘länder’ implementar, d’acord al seu criteri, les mesures consensuades amb la coalició de Merkel. Alguns poders regionals són més impacients que d’altres. Renània del Nord-Westfàlia, Renània Palatinat i el Sarre, a l’oest, van obrir abans que la resta comerços i restaurants. També allà es va alliberar ja de la quarantena els viatgers procedents de la UE i resta de l’espai Schengen.

Mecklenburgo-Pomerània Occidental i Schleswig-Holstein, al litoral nord, van obrir ja aquest cap de setmana al turisme. Berlín va reobrir els seus museus i espera la seva dosi de turisme ciutadà. A tot el país es pronostica un boom de turisme alternatiu, rutes amb bicicleta, excursionisme i acampada.

Notícies relacionades

A Alemanya se la veu sobretot com a potència exportadora de viatgers, però s’ha enlairat com a destinació turística. El 2019 va registrar 495 milions de pernoctacions –nacionals i internacionals–, un augment del 3,7% interanual i del 34% respecte al 2009.

Baviera, el ‘land’ de més atractiu turístic, esperarà encara fins a final de mes. Les autoritats bavareses han sigut fins ara les més cauteloses. Aquest pròsper estat federat del sud ha sigut el més castigat d’Alemanya per la pandèmia –45.427 contagis, dels 174.355 verificats al país per l’Institut Robert Koch (RKI)–. Continuen actius uns 13.000 casos de contagi, la sanitat pública no s’ha vist desbordada i la xifra de víctimes mortals –7.914, segons el RKI– és moderada. Però Merkel insisteix a no abaixar la guàrdia i atendre la taxa de reproducció, ara en el 0,8.