DECISIÓ DEL KREMLIN

Rússia comença la desescalada en diverses regions malgrat l'augment dels casos

Putin posa fi a les sis setmanes de vacances obligatòries retribuïdes per frenar l'avenç del coronavirus

zentauroepp53393004 moscow  russian federation   12 05 2020   workers wear prote200512184354

zentauroepp53393004 moscow russian federation 12 05 2020 workers wear prote200512184354 / YURI KOCHETKOV

3
Es llegeix en minuts
Efe

Rússia ha començat aquest dimarts a alleujar en diverses regions les restriccions imposades per lluitar contra el coronavirus en els seus territoris després que el president rus, Vladímir Putin, decidís flexibilitzar el confinament malgrat l’augment diari per sobre de 10.000 casos que registra encara el país.

«Avui és el dia en què una sèrie de regions poden passar a un nivell diferent de relaxació de les restriccions (...)», ha assenyalat en roda de premsa la cap sanitària russa, Anna Popova.

Les autoritats no han revelat quantes regions han començat l’alleujament del confinament, però dilluns la vicepresidenta primera Tatiana Gólikova va dir que en total 11 regions estaven llestes per a la primera i fins i tot la segona fase del pla de desescalada.

Passejos amb nens

En la primera fase es permetran passejos amb els nens, l’exercici a l’aire lliure i l’obertura d’alguns comerços i serveis, en tant que en la segona es podran fer passejos en família, s’obriran comerços amb una superfície més gran i es reprendran les classes en centres educatius.

22 regions més podran sumar-se a l’alleujament de les restriccions si compleixen pròximament tots els requisits exigits per Popova per a la desescalada: el coeficient de propagació ha de ser inferior a 1, almenys un 50% de llits hospitalaris han d'estar buits i s’han de fer almenys 70 tests per cada 100.000 habitants al dia.

Això vol dir que 52 regions encara no estan preparades per aplicar una flexibilització al confinament, després que Putin posés dilluns fi a sis setmanes de vacances obligatòries retribuïdes per frenar la propagació de la Covid-19.

En mans de les regions

Això no significa que tots els russos podien tornar a la feina aquest dimarts, ja que el president va deixar en mans de cada regió decidir fins a quin punt poden alleujar les restriccions conforme a la situació epidemiològica en els seus territoris i el grau de compliment dels requisits imposats per Popova, a més de l’obligatorietat de portar mascaretes en llocs públics.

L’únic que va demanar Putin davant de la caiguda d’un 33% de l’activitat econòmica en el país a causa del coronavirus i davant d’un atur que s’ha duplicat l’últim mes fins a 1,4 milions de persones, és que es restaurin les activitats de la construcció, la indústria, l’agricultura, les comunicacions, l’energia i la mineria.

També va exhortar els majors de 65 anys i malalts crònics a romandre encara a casa i va prohibir tots els actes massius.

La situació epidemiològica és desigual en el país: 35 regions de 85 tenen més de 1.000 casos.

La situació de Moscou

Moscou, epicentre de l’epidèmia a Rússia amb 121.301 contagis confirmats i 1.179 defuncions, el seu alcalde, Serguei Sobianin, va decidir mantenir fins al 31 de maig el confinament per a la població, però mig milió d’empleats han pogut tornar aquest dimarts a la feina en la construcció i la indústria.

A Rússia la corba dels casos encara no ha començat a aplanar-se i aquest dimarts el país ha assolit els 232.243 contagis confirmats després de sumar-ne 10.899 més en l’última jornada. Les autoritats atribueixen aquestes xifres al gran nombre de tests que efectuen la població, fins al moment 5,8 milions.

Notícies relacionades

Les últimes dades situen Rússia com a segon país del món en nombres de casos –per davant del Regne Unit i Espanya– segons el mapa interactiu la Universitat Johns Hopkins, si bé Rússia té, amb 146 milions d’habitants, una població més de 2 i 3 vegades major, respectivament.

Quant al nombre de morts, que és molt inferior al d’altres països i que ascendeix oficialment a 2.116 defuncions, el Govern ha refutat qualsevol acusació de manipulacions.