CRISI SANITÀRIA INTERNACIONAL

Escòcia, Irlanda del Nord i Gal·les es desmarquen del pla de desconfinament de Johnson

Els governs autonòmics asseguren que no van ser consultats sobre les noves mesures que Londres vol aplicar

La nova propaganda institucional provoca multitud de bromes i burles a les xarxes socials

zentauroepp53281170 a handout image released by 10 downing street  shows britain200430184332

zentauroepp53281170 a handout image released by 10 downing street shows britain200430184332 / ANDREW PARSONS

1
Es llegeix en minuts

Els Governs d’Escòcia, Gal·les i Irlanda del Nord han confirmat aquest diumenge que mantindran el missatge de «quedar-se a casa» per combatre la pandèmia de Covid-19 en lloc d’adoptar el promogut pel Govern central de Boris Johnson, que demana ara «estar alerta» de cara a un desconfinament gradual.

En un discurs pregravat, Johnson presentarà un sistema d’avaluació del risc de cinc nivells amb colors i explicarà el nou lema «estar alerta, controlar el virus, salvar vides», que ha suscitat crítiques de l’oposició i fins i tot burles a les xarxes socials. S’espera que el primer ministre conservador exposi el seu pla per anar aixecant les restriccions imposades el 23 de març, tot i que no es preveuen canvis dràstics a curt termini i ha assegurat que procedirà «amb cautela».

El Govern ha confirmat que autoritzarà l’obertura dels centres de jardineria, amb mesures de distanciament, i permetrà més d’una sortida al dia per fer exercici, mentre que, segons la premsa, podria encoratjar la tornada a la feina d’aquells que no puguin fer-ho des de casa. És possible que anunciï també la imposició d’una quarantena de 14 dies als viatgers que arribin al Regne Unit de qualsevol país menys Irlanda, que en principi no seran turistes, ja que persisteixen les restriccions de viatge.

Pròrroga fins al 28 de maig

El pla de Johnson, que dilluns serà presentat amb més detall a la Cambra dels Comuns, s’aplicarà a Anglaterra, la regió més poblada del Regne Unit, amb 56 milions d’habitants d’un total de 66,6 milions. Els governs autònoms d’Escòcia, Gal·les i Irlanda del Nord, que tenen les seves pròpies competències, per gestionar la crisi i aquesta setmana van prorrogar el confinament fins al 28 de maig, tot i que amb més flexibilitat en petits aspectes, han avançat que no variaran el missatge actual de «quedar-se a casa, salvar vides, protegir l’NHS».

Notícies relacionades

Els líders d’aquests territoris, que aquesta tarda es reuneixen amb Johnson, asseguren que no van ser consultats sobre el canvi de rumb i la ministra principal escocesa, Nicola Sturgeon, va afirmar a Twitter que, atès el punt «crític» en la pandèmia, el seu «missatge clar» als escocesos és que continuïn a casa.

El nou eslògan del Govern d’«estar alerta», difós abans de la compareixença del primer ministre, ha sigut criticat per tota l’oposició política, que li atribueix «falta de claredat», i ha suscitat el sarcasme a les xarxes.