ANIVERSARI D'UN INCENDI

Macron dona les gràcies als que van salvar la catedral de Notre-Dame fa un any

El president francès promet culminar la restauració del temple, «símbol de la resiliència» del poble francès

150420 notredame ep / periodico

1
Es llegeix en minuts
Europa Press

El president de França, Emmanuel Macron, ha expressat aquest dimecres el seu agraïment als que van evitar que fa exactament un any la catedral de Notre-Dame es desplomés pastura de les flames, i s’ha reafirmat en el seu compromís de concloure’n la reconstrucció d'aquí a un lustre, malgrat el retard per la pandèmia del coronavirus.

«Reconstruirem Notre-Dame en cinc anys. Ho vaig prometre. Farem tot el possible per complir el termini», ha afirmat Macron, en un vídeo difós en el seu compte de Twitter, coincidint amb el primer aniversari de l’incendi, que va provocar greus danys a la coberta de l’emblemàtica catedral parisenca.

Els treballs al temple han quedat paralitzats des que va entrar en vigor el 16 de març l’ordre de confinament per contenir l’expansió del coronavirus –«es reprendran quan sigui possible», ha dit Macron– i les tasques de reconstrucció pròpiament dites no han començat. La bastida que es va fondre a la zona central continua sense estar desmuntada.

«Si la restauració de Notre-Dame ens importa a tots, és perquè és un símbol de la resiliència del nostre poble, de la seva capacitat per superar les dificultats», ha recalcat el mandatari gal, que confia que arribarà el dia en què «la fletxa de Notre-Dame s’alçarà de nou» sobre el cel de París.

Agraïment als donants

Notícies relacionades

Macron ha agraït els esforços dels que van respondre en un primer moment a l’emergència i «van salvar la catedral de les flames», així com la «formidable onada de generositat» que va rebre França en les hores i dies posteriors. En aquest sentit, ha reconegut les aportacions de 340.000 donants «de tot el món».

Només la Fundació del Patrimoni ha informat en un comunicat que, l’últim any, ha recollit gairebé 228 milions d’euros, procedents de més de 236.000 ciutadans i empreses de 140 països. Majoritàriament (232.000), es tracta de donants particulars que han aportat una mitjana de 109 euros, segons aquest organisme, que han donat per «tancades i definitives» el 92,7%  de les donacions.