Crisi sanitària

L'Argentina suspèn la repatriació de ciutadans seus a l'exterior per raons sanitàries

Unes 10.000 persones van viatjar a Europa, al Brasil i als Estats Units pocs dies abans que es cancel·lessin tots els vols

La decisió va ser presa durant una jornada en què es van registrar 117 contagis i els primers casos de transmissió comunitària

argentina-calles-coronavirus

argentina-calles-coronavirus

2
Es llegeix en minuts
Abel Gilbert

El Govern argentí va decidir suspendre temporalment els vols de repatriació de ciutadans que es troben a l’exterior, tret que es tracti de majors de 65 anys. «Hem decidit no retornar més gent», va anunciar el president, Alberto Fernández, i va instruir el seu ministre d’Exteriors, Felipe Solá, perquè s’«ajudi amb recursos» els es troben en països de la UE, els Estats Units o el Brasil, entre d’altres, mentre «ordenem aquest tema».

Els argentins dispersos pel món hauran d’esperar, per tant, uns 15 dies en les seves destinacions turístiques fins que «el risc sigui manejable» al moment de retornar. El Govern els ajudarà amb l’allotjament i l’alimentació.  «Ja els anirem a socórrer quan el risc sigui manejable», va dir Fernández. La quantitat de ciutadans que van viatjar poques hores abans que es cancel·lessin els vols i que l’OMS declarés el Covid-19 pandèmia ascendeix a 10.000. 

Fins al moment han mort en aquest país vuit persones i s’han encomanat 502. Durant una jornada en què es van reportar 117 nous casos també es va confirmar l’«inici» de la transmissió comunitària, en concret a Buenos Aires i la seva perifèria.

Corba de contagis

El gran desafiament que té el Govern és «aplanar» la corba de contagis per poder fer front a les situacions d’emergència sense que es desbordi una infraestructura hospitalària que ha patit els embats de l’ajustament econòmic sota l’anterior. Administració de dretes.

Notícies relacionades

L’Argentina ja es troba a la tardor i sota els rigors d’una quarantena que, s’ha dit, s’extendria fins a la primera quinzena d’abril. Tant Férnandez com l’alcalde de la capital, Horacio Rodríguez Larreta, han expressat el seu malestar pel grau de desobediència a les normes d’autoconfinament. Les autoritats van haver de tancar la majoria dels accessos a la ciutat de Buenos Aires quan van detectar la quantitat d’automòbils que arribaven dels suburbis com si es tractés d’un dia qualsevol.

Els actes de transgressió es fan públics a través dels mitjans. La societat es va assabentar que un home va escopir una empleada assegurant-li que era portador del Covid-19, en un bus que al tornar des del nord-est al país va canviar el cartell de «Brasil» pel d’una ciutat balneària del sud. Va causar estupefacció el cas d’un home de classe alta que va amagar el maleter a la seva empleada domèstica per entrar-la a la seva urbanització, on va ser denunciat per veïns. Però el que més va enervar el Govern va ser la caravana d’automòbils que la setmana passada es va dirigir a les platges del sud en vigílies de decretar-se la quarantena. El ministeri de Seguretat ha obligat aquestes famílies a quedar-se a les seves cases de descans o als hotels fins que s’aixequin les restriccions.