crisi sanitària global

Veneçuela i Colòmbia no aconsegueixen segellar la seva frontera per evitar els contagis

Molts veneçolans continuen anant al país veí a buscar subministraments, tot i que els set passos fronterers terrestres estan tancats

zentauroepp52900878 a colombian soldier wearing a face mask is seen outside one 200324181908

zentauroepp52900878 a colombian soldier wearing a face mask is seen outside one 200324181908 / STRINGER

1
Es llegeix en minuts
Abel Gilbert
Abel Gilbert

Corresponsal a Buenos Aires

ver +

Veneçuela està a punt de superar els 100 contagis de coronavirus i per això ha decidit reforçar la quarantena en un país precaritzat. La frontera amb Colòmbia, on se n’han registrat gairebé 300 casos i tres morts, és, no obstant, una mena de colador pel qual poden passar d’un costat a l’altre la infecció.

Notícies relacionades

Tot i que el president colombià, Iván Duque, va tancar els set passos fronterers terrestres, el trànsit formiga pels circuits il·legals no s’atura. El flux més gran de persones es dirigeix cap a la frontera colombiana per proveir-se. Els dos països tenen un seriós problema polític i sanitari sense solució a mà, entre altres raons perquè Duque no reconeix la presidència de Nicolás Maduro i ha elegit com a interlocutor el diputat opositor Juan Guaidó, a qui tant Bogotà com 54 governs, amb els Estats Units al capdavant, consideren l’autoritat legítima veneçolana.

Aixecar sancions

No obstant, Guaidó no té control dels ressorts estatals i per això a Colòmbia cada vegada són més freqüents les veus que demanen a Duque que trobi un acord amb Maduro. El coronavirus canvia totes les lògiques. L’alta comissionada per a Drets Humans de l’ONU, Michelle Bachelet, ha demanat que s’aixequin les sancions contra Veneçuela i altres països com l’Iran i Cuba en «aquest període crucial» de pandèmia.