CONTROVÈRSIA A ESCÒCIA

Alex Salmond, jutjat a Edimburg per abusos sexuals

L'ex primer ministre d'Escòcia està acusat de 14 agressions contra 10 dones

zentauroepp52705547 former scottish national party leader alex salmond  c  leave200309193637

zentauroepp52705547 former scottish national party leader alex salmond c leave200309193637 / ANDY BUCHANAN

1
Es llegeix en minuts
Begoña Arce
Begoña Arce

Periodista

ver +

El judici contra l’ex primer ministre d’Escòcia Alex Salmond, acusat de 14 delictes d’abusos sexuals, ha començat aquest dilluns a Edimburg amb el testimoni d’una empleada del Govern, a la qual, segons ella mateixa ha explicat davant del tribunal, va arrencar la roba la força a la residència oficial de Bute House i la va intentar violar. 

Deu dones han presentat càrrecs contra qui va ser la figura més carismàtica de la política escocesa durant dècades. Les agressions haurien ocorregut entre el 2008 i el 2014.  El que va ser líder del Partit Nacional Escocès, (SNP) nega tots els càrrecs.   

Anonimat

La primera demandant, designada com a Mujer H, ha descrit que quan estava treballant una nit a la residència oficial, el desembre del 2013, i després d’una recepció, Salmond, de 65 anys, es va despullar, la va empènyer contra una paret, li va treure la roba i la va intentar violar en un dormitori.

Notícies relacionades

«Li deia “no, no, tinc nòvio, deixa’m, estàs borratxo”«, ha declarat la víctima. Així mateix, ha descrit de manera molt gràfica com va sentir «les seves parts íntimes a sobre de les meves» i com ‘in extremis’ va aconseguir escapar-se del llit on estava atrapada. També va explicar que, en una ocasió anterior Salmond ja l’havia tocat en diferents parts del cos i li havia fet un petó sense el seu consentiment.  

La identitat de les dones demandants, que inclou funcionàries, ajudants i una col·lega de l’SNP, es mantindrà en l’anonimat. El tribunal, presidit per la magistrada Leeona Dorian, està compost per 15 membres del públic. El procés està previst que duri un mes.