EL DRAMA MIGRATORI

La UE recolza amb fermesa Grècia en la protecció de les seves fronteres

Marlaska reclama una actitud «comuna» de Brussel·les davant de l'augment del flux d'immigrants a la zona

zentauroepp52629524 brussels  belgium   04 03 2020   spanish home minister ferna200304203244

zentauroepp52629524 brussels belgium 04 03 2020 spanish home minister ferna200304203244 / STEPHANIE LECOCQ

1
Es llegeix en minuts
El Periódico

La UE ha mostrat la seva solidaritat amb Grècia aquest dimecres així com la seva fermesa en la protecció de les fronteres per evitar el pas de milers de migrants, mentre creixen les crítiques a la resposta d’Atenes a aquesta afluència massiva. «Ens enfrontem a un moment potser històric respecte a la nostra responsabilitat de garantir per als ciutadans europeus el respecte a les nostres fronteres», ha exposat el ministre de l’Interior francès, Christophe Castaner, a la seva arribada a Brussel·les, on es fa una reunió d’emergència amb els seus homòlegs dels 27.

Castaner ha condemnat el xantatge del president turc, Recep Tayyip Erdogan, que ha decidit permetre que els migrants presents al seu país passin a Europa, violant un acord segellat el 2016 amb la UE, per obtenir el recolzament europeu a Síria. «No podem jugar amb les vides de dones i homes que, en el seu desig d’emigrar a Europa, corren tots els riscos per a la seva vida», ha exposat. «És essencial que trobem un marc per a les discussions amb Turquia [...] i que no cedim gens sobre aquest tema», ha insistit el dirigent francès.

Solidaritat

Espanya també ha expressat la seva solidaritat amb Grècia i amb la seva crisi humanitària per la presència de milers de migrants i refugiats que proven d’entrar al país a través de la frontera amb Turquia. El Govern ha demanat una actitud «comuna» de la Unió Europea, en paraules del ministre de l’Interior, Fernando Grande-Marlaska.

«Manifestem la nostra solidaritat, d’Espanya però també de la UE, amb Grècia, així com amb Bulgària i amb Xipre», ha indicat el ministre a la seva arribada a un Consell extraordinari de titulars europeus d’Interior on s’abordarà el tema.

Marlaska ha remarcat que «la política de la UE en matèria de migració, asil i protecció de fronteres és una política unitària» i que els ministres treballaran «per aconseguir una declaració de conjunt». D’altra banda, ha confiat que les relacions entre Brussel·les i Ankara «es mantindran en els paràmetres de l’acord del 2016» en matèria migratòria.

Notícies relacionades

El ministre espanyol ha remarcat que l’objectiu de la reunió és buscar «una actitud comuna en una política que és comuna de la UE». Marlaska ha refusat comentar la decisió de Grècia de suspendre el dret a l’asil.

«La política d’immigració i de protecció internacional i de protecció de fronteres és una política única [...]. Nosaltres apliquem els valors d’Estat de dret, democràcia, drets fonamentals i llibertats», s’ha limitat a dir.