DRAMA HUMANITARI

Nous enfrontaments a la frontera turcogrega entre migrants i policia

Ankara denuncia la mort d'un refugiat per trets provinents de Grècia, però les autoritats hel·lenes ho desmenteixen

poli-girega / periodico

2
Es llegeix en minuts
Agencias

Els enfrontaments han tornat aquest dimecres a la frontera turcogrega, després que ahir la jornada fos més tranquil·la, i ha provocat almenys un mort entre els migrants, segons han informat les autoritats turques, tot i que Grècia ho ha desmentit.

La tensió ha començat quan un grup de migrants ha intentat forçar l’entrada en territori grec pel pas fronterer de Pazarkule-Kastaniés, davant de la qual cosa les forces de seguretat gregues han fet servir gasos lacrimògens.

El mort hauria rebut un impacte al pit quan els militars grecs que custodien la frontera han disparat pots de gas lacrimogen, bales de plàstic i munició real, i han causat ferides a cinc persones més, ha assenyalat en un comunicat l’oficina del goberandor de la ciutat turca d’Edirne.

Una font important de l’Exèrcit grec ha desmentit el que ha qualificat de «notícia completament falsa del costat turc». En declaracions als periodistes, el portaveu del Govern grec, Stelios Petsas, també ha negat les acusacions d’Ankara: «Turquia està difonent notícies falses. Ho desmenteixo categòricament», ha insistit.

Segons l’emissora pública grega ERT, al llarg de la tanca fronterera hi havia diversos centenars de persones als quals la policia avisava amb missatges a través d’altaveus que no se’ls permetria l’entrada al seu país. A la part turca de la frontera s’han sentit trets i crits de la línia divisòria, cap a on s’han dirigit algunes ambulàncies.

Guerra de xifres

El Ministeri de l’Interior de Turquia ha assegurat aquest dimecres que un total de 135.844 migrants han abandonat el país cap a Grècia des que divendres passat el Govern turc anunciés que ja no podia ni intentaria evitar que creuessin cap a la Unió Europea, una xifra que sembla exagerada en contrast amb les dades gregues.

El Govern grec va assegurar ahir que unes 24.000 persones havien provat sense èxit d’entrar il·legalment al país.

Un total de 183 persones han sigut detingudes en els últims dies provant d’entrar a Grècia, i un nombre no precisat han sigut condemnades a quatre anys de presó i una multa de 10.000 euros.

Grècia ha suspès la tramitació de peticions d’asil, argumentant que al tractar-se d’arribades massives i no d’entrades individuals, no suposa una violació dels tractats internacionals.

Notícies relacionades

Turquia va anunciar el divendres que deixava el pas franc als migrants després que una trentena dels seus soldats morissin en un bombardeig de les forces sirianes a Idlib, l’últim bastió on milícies islamistes, avalades per Ankara, resisteixen al règim de Bashar al-Assad, recolzat per Rússia.

D’aquesta forma Ankara espera pressionar la UE perquè aporti més diners per atendre els centenars de milers de refugiats sirians que viuen a Turquia, en alguns casos des de fa anys, i perquè recolzi la seva campanya militar a Síria.