EL DRAMA MIGRATORI

La UE multiplica els mitjans per blindar la frontera entre Grècia i Turquia

La presidenta de la Comissió Europea, Ursula von der Leyen, agraeix al Govern grec ser el seu «escut»

El president de l'Eurocambra, David Sassoli, advoca per una reforma del sistema d'asil

zentauroepp52610023 orestiada  greece   03 03 2020   greek prime minister kyriak200303172939

zentauroepp52610023 orestiada greece 03 03 2020 greek prime minister kyriak200303172939 / DIMITRIS TOSIDIS

2
Es llegeix en minuts
Silvia Martinez
Silvia Martinez

Periodista

ver +

No és habitual trobar-se els tres presidents de les institucions europees i dos primers ministres comparèixer conjuntament després de visitar una de les fronteres exteriors més problemàtiques en aquests moments per a la Unió Europea. Aquest dimarts el president del Consell Europeu, Charles Michel, la de la Comissió, Ursula von der Leyen, i el de l’Europarlament, David Sassoli, ho han fet en senyal de solidaritat i amb un objectiu: escenificar el seu recolzament total al Govern grec davant de la decisió d’Ankara d’obrir la seva frontera cap a Europa a immigrants i refugiats.

Aquest recolzament es traduirà en el desplegament de nous mitjans, a través de la Guàrdia Europea de Fronteres (Frontex), d’un barco, set patrulleres, dos helicòpters, un avió, tres vehicles especials així com 100 agents més que se sumaran als 530 guàrdies que l’agència ja té desplegats a Grècia. A més, Von der Leyen ha anunciat un nou paquet de finançament de 700 milions d’euros, dels quals 350 es podran desemborsar amb caràcter immediat, i l’activació del mecanisme de protecció civil per donar cobertura a l’Executiu grec pel que fa a material mèdic, mantes i altres tipus d’equipament necessari per atendre els immigrants i refugiats.

La UE fa així pinya amb Grècia i esquiva les crítiques cap a Atenes per tancar amb pany i clau la seva frontera i suspendre la tramitació de les sol·licituds d’asil. És més, Von der Leyen ha agraït al país ser l’«escut» d’Europa i ha recordat que la primera prioritat és garantir l’ordre a la frontera exterior grega. «Aquells que volen posar a prova la unitat europea estaran decebuts. La unitat prevaldrà», ha avisat sense cap indici de crítiques cap a la resposta donada pel Govern de Kyriakos Mitsotakis

Temps desaprofitat

Notícies relacionades

El president de la UE sí que ha apuntat que «és crucial actuar de forma proporcionada, mostrar respecte per la dignitat humana, la llei internacional i els drets humans». Però amb to conciliador també ha assegurat que confia en el Govern grec i que la «protecció de les fronteres és essencial». Sassoli ha optat, per la seva part, per exercir la veu de la consciència i recordar que la situació no hauria arribat a aquest punt si la UE tingués una política d’asil comuna.

Una solució europea que també ha reclamat el primer ministre grec. «No hem aprofitat el temps amb intel·ligència. Hem de fer-ho ara», ha recordat sense desaprofitar l’ocasió d’arremetre contra Turquia a qui ha acusat d’utilitzar els immigrants «per promoure la seva agenda política i desviar l’atenció de la situació a Síria». Després de la visita de la cúpula europea a la zona seran els ministres d’interior de la UE els que examinaran la situació en una reunió extraordinària convocada per a aquest dimecres a la tarda a Brussel·les.