LA CURSA A LA CASA BLANCA

'Superdimarts' 2020: Les cinc claus de la cita crucial de les primàries demòcrates

Sanders parteix com a favorit en una jornada en què 14 estats reparteixen el 34% de delegats

La resurrecció de Biden, la retirada de Buttigieg i l'entrada en lliça de Bloomberg marquen la cita

zentauroepp52424221 february 21  2020    las vegas  nevada  usa  democratic pres200222184433

zentauroepp52424221 february 21 2020 las vegas nevada usa democratic pres200222184433 / Jeremy Hogan

3
Es llegeix en minuts
Idoya Noain

Als anys 80, els demòcrates del sud dels Estats Units van impulsar l’organització del ‘superdimarts’ a les primàries. Pretenien tenir influència en la selecció d’un candidat que reflectís millor els seus valors moderats, però la jugada no els va sortir com esperaven. Tres dècades després, en un país canviat demogràficament, socialment i políticament, el duel entre les dues ales del Partit Demòcrata, també transformat, s’ha intensificat. I aquest ‘superdimarts’ és, si és possible, més crucial que mai en la cursa, que aquest any determina el nominat que el 3 de novembre s’haurà d’enfrontar a Donald Trump. Serà, sens dubte, decisiu; possiblement, no concloent.

1. Més d’un terç dels delegats

Voten 14 estats i el territori de Samoa i comença també la setmana en què prenen la seva decisió els demòcrates a l’estranger. Califòrnia i Texas són les places més importants i amb més nombre de delegats en joc (415 i 228, respectivament), però hi ha votacions també en una varietat d’estats que representen la diversitat ideològica, demogràfica i social del país, de Massachusetts a Virgínia i Carolina del Nord fins a Alabama, Arkansas o Oklahoma, de suburbis a ciutats i àmplies àrees rurals, de feus progressistes a territoris més conservadors. I els 1.357 delegats en joc, més d’un terç dels 4.750 totals en una cursa on la xifra 1.991 és màgica per aconseguir la nominació en la convenció al juliol a Milwaukee, es repartiran en un camp encara superpoblat amb sis candidats.

2. Bernie Sanders, favorit en una carrera canviada

Després de les primeres quatre cites arriba amb avantatge en delegats acumulats i com a favorit segons els sondejos per guanyar-ne molts més, especialment a Califòrnia i Texas, Bernie Sanders, el més progressista dels aspirants, també el que més recels i fins i tot por provoca en l’aparell i els centres de poder.

La cursa, no obstant, s’ha transformat en les últimes 72 hores amb la primera i important victòria a Carolina del Sud de Joe Biden, la retirada diumenge de Pete Buttigieg i l’anunciada aquest dilluns de la senadora moderada Amy Klobuchar, dos adeus l’objectiu clar dels quals és mirar de frenar Sanders i aglutinar el vot moderat.

3. Michael Bloomberg entra en joc

Per si fos poc, aquest dimarts entra en joc un comodí d’impacte incert: Michael Bloomberg, el milmilionari empresari, filantrop i exalcalde novaiorquès. En una arriscada estratègia es va saltar Iowa, Nou Hampshire, Nevada i Carolina del Sud, però ha gastat 500 milions de dòlars de moment en preparar el seu primer assalt.

Diumenge, amb dos actes massius a California Sanders va demostrar el seu poder en un estat extremadament divers on la victòria pot enviar el missatge que el guanyador és capaç d’aglutinar el vot blanc i el de minories en un partit on més del 30% de votants són negres i llatins. Davant de prop de 35.000 persones reunides a Los Angeles, va remarcar que «l’‘establishment’ polític s’està posant nerviós». I va aprofitar també la jornada per criticar i marcar les diferències amb Biden.

4. Joe Biden es referma com el candidat moderat

Des de la victòria dissabte a Carolina del Sud, on l’exvicepresident va guanyar 48%-20% davant Sanders i 61%-16% en vot negre (tot i que es tracta d’un estat particularment religiós no totalment representatiu), Biden es consolida com el candidat moderat i no ha deixat d’acumular nous suports.

Estava previst que Klobuchar aparegués a la nit al costat de Biden a Texas per donar el seu recolzament després de llançar la tovallola.

Notícies relacionades

Tot i que Buttigieg no l’hi va donar formalment a l’anunciar la seva retirada diumenge, aquest dilluns s’han intensificat les informacions que ho farà. I el que va deixar clar l’exalcalde de South Bend és a qui no recolza, llançant un atac tàcit i cristal·lí contra Sanders. «Necessitem una agenda per a una base àmplia, no una que es perdi en ideologia», va dir Buttigieg, que va rescatar també el missatge dels malastrucs que creuen que una nominació del senador socialista democràtic pot dificultar mantenir el control de la Cambra baixa del Congrés o aconseguir la majoria del Senat.

5. Prova de foc per a Elizabeth Warren

Després de la retirada de Klobuchar, el ‘superdimarts’ pot representar una prova de foc per a la senadora progressista Elizabeth Warren, que no ha aconseguit cap delegat des d’Iowa i segons els sondejos fins i tot podria perdre Massachusetts davant Sanders. La seva campanya insisteix que ella no abandonarà, una retirada que beneficiaria Sanders. Prediuen que cap candidat tindrà prou majoria de delegats per assegurar-se la nominació.