La UE s'aboca amb Grècia i ofereix el seu ple recolzament en la crisi migratòria

Els presidents de les tres institucions europees es desplaçaran aquest dimarts a la frontera grecoturca

El vicepresident de la CE, Margaritis Schinas, adverteix que ningú pot «fer xantatge ni intimidar» la UE

zentauroepp52594218 topshot   riot police detain a migrant during clashes near t200302183907

zentauroepp52594218 topshot riot police detain a migrant during clashes near t200302183907 / ANGELOS TZORTZINIS

2
Es llegeix en minuts
Silvia Martinez
Silvia Martinez

Periodista

ver +

Els quatre anys en què Turquia ha exercit de guardià de les fronteres exteriors de la Unió Europea, a canvi de 6.000 milions d’euros –dels quals se n’han desemborsat 2.300– per finançar l’acollida dels refugiats sirians i evitar que arribin a Europa, han permès als 27 governs europeus guanyar temps, però no han resolt el problema de fons. I la decisió del Govern de Recep Tayyip Erdogan d’obrir les seves frontera amb Grècia i deixar passar milers de refugiats amenaça reviure la crisi migratòria de fa cinc anys, davant la preocupació de la UE. 

«Turquia es troba en una situació difícil respecte als refugiats i immigrants, però el que estem veient ara no pot ser la solució ni la resposta», ha avisat aquest dilluns la presidenta de la Comissió Europea, Ursula von der Leyen. Brussel·les ha intensificat els contactes amb les autoritats turques a tots els nivells polítics per establir un «terreny comú» i «discutir on pot ser necessari el recolzament» europeu, tenint en compte que hi ha un acord en marxa «que és la base adequada», ha recordat Von der Leyen.

Viatge a la regió

Von der Leyen té previst desplaçar-se aquest dimarts, juntament amb el president del Consell Europeu, Charles Michel, i el del Parlament Europeu, David Sassoli, a la frontera entre Turquia i Grècia per conèixer la situació in situ i mostrar la solidaritat europea. «Hem constatat que hi ha moltes informacions falses. Hi ha una màquina de desinformació molt activa més enllà de Grècia, així que s’ha de ser prudents», ha valorat Sassoli. 

Notícies relacionades

«La nostra prioritat és donar a Bulgària i Grècia tot el recolzament que necessiten per gestionar la situació sobre el terreny, perquè el desafiament al qual s’enfronta ara mateix Grècia és un desafiament europeu», ha assegurat Von der Leyen. Però «ningú pot fer xantatge ni intimidar la Unió Europea», ha afegit des de Berlín el vicepresident i responsable d’immigració, Margaritis Schinas, que aquest dimarts també es desplaçarà a Grècia. 

Els tres presidents de les institucions europees també tenen previst reunir-se amb el primer ministre grec, Kyriakos Mitsotakis, que diumenge passat va anunciar la suspensió de la tramitació de totes les demandes d’asil durant almenys un mes en resposta a la decisió de Turquia d’obrir les seves fronteres. Sobre aquesta mesura, Brussel·les ha evitat pronunciar-se i està en mans dels serveis jurídics comunitaris. Atenes també va sol·licitar diumenge passat a Frontex l’enviament d’equips d’intervenció ràpida a la frontera grecoturca, petició que ha rebut aquest dilluns una resposta positiva.