ELS RECOLZAMENTS

Bernie també guanya les primàries de la cultura pop

La música independent i les noves estrelles dels més joves s'alien amb el senador per Vermont

zentauroepp15492164 julian casablancas and the strokes perform at the sxsw music200226200052

zentauroepp15492164 julian casablancas and the strokes perform at the sxsw music200226200052 / JACK PLUNKETT

2
Es llegeix en minuts
Ricardo Mir de Francia

Elizabeth Warren té Scarlett Johansson i el músic John Legend; Mike Bloomberg, a Clint Eastwood i Michael Douglas; Joe Biden, a Tom Hanks i l’escriptor George R. R. Martin, i Pete Buttigieg, a Jennifer Aniston, Barbra Streisand, Michael J. Fox, Robert DeNiro, Ben Harper, David Crosby i Gwyneth Paltrow. Cap d’ells pot competir, no obstant, amb la popularitat que té entre les celebritats Bernie Sanders, particularment entre els músics, des dels grans de l’escena independent fins a les noves heroïnes de la música més comercial, com ara Ariana Grande, Miley Cyrus i Cardi B, que fan furor entre els més joves. La seva campanya no només està publicitant el seu suport, sinó que els ha integrat com un element més dels seus mítings. És difícil quantificar el seu impacte. Del que no hi ha dubte és que Sanders és l’indiscutible candidat dels votants menors de 45 anys.

No deixa de tenir el seu misteri, perquè el socialdemòcrata de 78 anys és el més vell de tots els candidats, un home poc donat a la ironia, al·lèrgic a publicitar la seva vida privada i totalment desconnectat de les últimes tendències. «Bernie és ‘cool’ perquè no és ‘cool’. La seva gràcia està en la seva autenticitat», explicava recentment un relacions públiques de Hollywood. Molts dels seus mítings els està tancant amb grans concerts, una fórmula que ningú havia explorat amb tanta intensitat fins ara. A Detroit el va acompanyar Jack White; a Tacoma (Washington), Portugal. The Man; a Iowa, Bon Iver Vampire Weekend; a New Hampshire, The Strokes. I alguns dels seus seguidors més il·lustres, com ara Grande, estan aprofitant les seves gires per registrar votants. 

«Sanders és l’únic candidat sense suport de les grans corporacions i representa la nostra única oportunitat per enderrocar el poder empresarial i tornar la democràcia als EUA», va dir recentment el cantant dels Strokes, Julian Casablanca. La seva campanya mira de capitalitzar també el recolzament de rapers com Killer MikeLil Yachty i T.I., un bon trampolí per acostar-se al decisiu vot negre. Un univers per al qual compta també amb la cantant Lizzo i el veterà actor Danny Glover. «Si Martin Luther King estigués avui amb nosaltres, votaria per Sanders», ha dit Glover.

Notícies relacionades

Altres rostres amb pedigrí de Hollywood estan fent campanya al costat seu i en les xarxes socials. Des de Danny DeVito, que no deixa de demanar donacions, fins a Tim RobbinsMark RuffaloMichael Moore i Dick Van Dyke, que als seus 94 anys va demanar recentment als votants més grans que es deixin portar pel ‘Feel the Bern’. «Per què no votaria una persona gran per algú amb aquesta trajectòria, experiència i honestedat», deia.