INFRAESTRUCTURA RECUPERADA

L'aeroport d'Alep reobre després de vuit anys tancat per la guerra

El Govern de Damasc confia a obtenir ben aviat l'autorització per operar vols internacionals

zentauroepp52361825 people hold up a picture of syria s president bashar al assa200219123431

zentauroepp52361825 people hold up a picture of syria s president bashar al assa200219123431 / OMAR SANADIKI

1
Es llegeix en minuts
Agencias

L’aeroport civil d’Alep, la segona ciutat de Síria, ha reprès aquest dimecres la seva activitat després de vuit anys de tancament amb l’aterratge d’un avió de passatgers de l’aerolínia estatal que ha volat des de Damasc, la capital del país. S’ha tractat d’un vol de prova amb membres del Govern i periodistes majoritàriament.

«El fet que l’aeroport d’Alep torni a operar i a rebre vols nacionals, i després d’internacionals, és una gran victòria gràcies als sacrificis de l’Exèrcit i la fermesa del poble», ha sostingut el ministre de Transport, Alí Hammud, segons informa l’agència estatal SANA.

La reobertura d’aquesta infraestructura arriba dies després que les forces del president Bashar al-Assad recuperessin el control de zones rurals del nord-est d’Alep, una gran victòria estratègica després de setmanes de bombardejos a l’últim bastió rebel del país.

Membres dels ministeris sirians d’Informació i Turisme i un grup de periodistes arriba a Alep en el vol de reobertura de l’aeroport, aquest dimecres. / LOUAI BESHARA (AFP)

L’Executiu de Damasc va intentar posar en marxa l’aeroport el 2017, però va haver d’ajornar-ho pels atacs amb artilleria dels opositors.

Revitalitzar l’economia

Fonts governamentals confien que la recuperació dels vols comercials ajudi a revitalitzar l’activitat econòmica d’una ciutat durament colpejada per la guerra i escenari dels xocs entre els rebels i el Govern entre el 2012 i el 2016.

El ministre de Transport ha explicat que esperen l’autorització per als vols internacionals i que tenen plans per reobrir la ruta al Caire el mes que ve.

Notícies relacionades

Una font governamental siriana citada per l’agència DPA ha indicat que s’espera que fins a Alep hi volin principalment aerolínies sirianes, iranianes i russes. L’aeroport té una capacitat d’1,7 milions de passatgers a l’any.

La setmana passada, l’Exèrcit sirià va anunciar que Alep és una ciutat totalment segura, cosa que ha permès ara reobrir l’aeroport. Així mateix, està previst que els pròxims dies es reobri als civils per primera vegada en anys l’autopista M5, que uneix Alep amb Damasc, una artèria vital al nord de Síria.