Afectació meteorològica

La tempesta 'Dennis' arrossega un barco fantasma fins a la costa irlandesa

El vaixell ha navegat a la deriva per l'oceà Atlàntic des que la seva tripulació va ser rescatada l'any 2018

zentauroepp52339966 barco irlanda200218122619

zentauroepp52339966 barco irlanda200218122619 / Irish Coast Guard

2
Es llegeix en minuts
Carlos Márquez Daniel
Carlos Márquez Daniel

Periodista

Especialista en Mobilitat, infraestructures, urbanisme, política municipal, medi ambient, àrea metropolitana

Ubicada/t a Barcelona

ver +

Un barco abandonat amb bandera de Tanzània sense ningú a bord ha aparegut encallat a les roques costaneres del poble pesquer de Ballycotton, a Cork (Irlanda).  El vaixell fantasma ha sigut arrossegat pel temporal provocat per la borrasca ‘Dennis’ i sembla ser que ha navegat a la deriva durant més d’un any des del sud-est de les Bermudes.

Sense rumb des del 2018

Segons la Guàrdia Costanera irlandesa, el setembre del 2018 es van rescatar deu membres de la tripulació del barco, que navegava de Grècia a Haití, quan uns problemes no identificats van deixar la navegació sense energia. Des d’aleshores, el barco ha viatjat sense rumb milers de milles i ha sigut albirat per diverses autoritats. De fet, un barco de la Marina Real britànica el va veure per última vegada el setembre del 2019.

El barco fantasma ha sigut identificat com un vaixell de càrrega MV Alta de 77 metres, amb bandera de Tanzània i construït el 1976.  

La Guàrdia Costanera irlandesa creu que el barco actualment està encallat amb seguretat a les roques, tot i que ha afirmat que si comencés a flotar novament, a causa d’una altra tempesta o una marea extremadament alta, podria plantejar problemes. Per aquesta raó, s’està començant a organitzar el seu remolc fins a la costa.

«Un en un milió»

Segons ha declarat el director d’operacions costaneres irlandeses, Robert McCabe, a la BBC, «tenir un barco a la deriva així durant 18 mesos no és comú». McCabe va afegir també que s’hagi vist només una vegada des del 2018 demostra com de gran és l’oceà.

Notícies relacionades

A més, el gerent de la Royal National Lifeboat InstitutionJohn Tattan, ha explicat al diari Irish Examiner que el barco «ha viatjat des de la costa africana, a l’oest de la costa espanyola, a l’oest de la costa anglesa i fins a la costa irlandesa», per la qual cosa es tracta d’«un en un milió».

Malgrat el temporal, l’equip de remolc continua treballant per retirar el vaixell de la costa de Ballycotton. La tempesta ‘Dennis’ és una de les pitjors borrasques que ha castigat les illes britàniques en els últims anys.