tensió al pròxim orient

La violència torna a disparar-se als territoris palestins

En els últims dies s'han produït diversos atacs contra forces israelianes i l'Exèrcit ha matat a almenys a quatre palestins, un d'ells, policia

La nova escalada ha esclatat des que Trump va presentar el seu pla de pau per al Pròxim Orient, que viola el dret internacional i està totalment decantat cap a Israel

zentauroepp52148045 02 02 2020 o pr ximo   muere un adolescente palestino tras s200206194251

zentauroepp52148045 02 02 2020 o pr ximo muere un adolescente palestino tras s200206194251 / Mosab Shawer APA Images via ZUMA

1
Es llegeix en minuts
Ana Alba
Ana Alba

Periodista.

ver +

En els últims dies, als territoris palestins ocupats per Israel, s’ha produït un augment de la violència estructural amb què conviuen els seus habitants. 

Aquest dijous hi ha hagut tres atacs contra les forces de seguretat israelianes a Cisjordània i Jerusalem. En l’últim, un soldat ha resultat lleument ferit en un tiroteig a prop de la colònia jueva de Dolev, pròxima a la ciutat palestina de Ramal·lah. Hores abans, un policia de fronteres israelià ha resultat lleugerament ferit a una mà a la Ciutat Vella de Jerusalem, en territori ocupat. La policia ha matat l’agressor.

De matinada, un palestí ha atropellat dotze soldats israelians a Jerusalem provocant ferides greus a un d’ells. El presumpte autor de l’atac ha sigut arrestat. L’Exèrcit israelià va matar ahir un palestí de 17 anys a la ciutat cisjordana de Jenin, on avui s’han produït enfrontaments entre soldats i palestins durant la demolició de la casa d’un acusat de terrorisme.

Almenys 79 ferits a Betlem

A Jenin va resultar ferit ahir el cadet de l’Escola de Policia de Jericó Yazan Abu Tabij, de 19 anys, que avui ha mort. L’Exèrcit israelià investiga l’incident, però segons diversos testimonis, el policia palestí no representava cap amenaça per als soldats. Les forces israelianes també van acabar ahir amb la vida d’un palestí de 17 anys, aquesta vegada a Hebron (Cisjordània).

El Govern palestí ha donat instruccions perquè tots els hospitals de Cisjordània estiguin en alerta per possibles víctimes. Només avui, a Betlem, 79 palestins han resultat ferits en protestes. L’Exèrcit israelià, per la seva banda, ha enviat reforços a diversos punts dels territoris ocupats.

Notícies relacionades

El repunt de la violència va començar després de la presentació del pla de pau per al Pròxim Orient del president dels EUA, Donald Trump, el 28 de gener. La proposta, totalment decantada cap a Israel, viola el dret internacional.

No obstant, aquesta espiral res té a veure amb la que va tenir lloc el 2015, molt més intensa, i que alguns mitjans van denominar «la intifada dels ganivets», tot i que mai hi va haver tal intifada.

Temes:

Palestina Israel