INICI DE LES PRIMÀRIES ALS EUA

Caos en el recompte del caucus demòcrata a Iowa

L'anunci dels resultats es retarda per «inconsistències» en l'escrutini

L'alcalde Pete Buttigieg és l'únic candidat que s'atreveix a cantar victòria

Democratic 2020 U.S. presidential candidates (L-R) Senator Elizabeth Warren (D-MA) speaks with Senator Bernie Sanders (I-VT) as billionaire activist Tom Steyer listens after the seventh Democratic 2020 presidential debate at Drake University in Des Moines, Iowa, U.S., January 14, 2020.     TPX IMAGES OF THE DAY

Democratic 2020 U.S. presidential candidates (L-R) Senator Elizabeth Warren (D-MA) speaks with Senator Bernie Sanders (I-VT) as billionaire activist Tom Steyer listens after the seventh Democratic 2020 presidential debate at Drake University in Des Moines, Iowa, U.S., January 14, 2020. TPX IMAGES OF THE DAY / SHANNON STAPLETON (REUTERS)

4
Es llegeix en minuts
Ricardo Mir de Francia / Des Moines (Iowa)

Confusió i perplexitat als Estats Units. Hores després que s’haguessin d’anunciar els primers resultats del caucus d’Iowa, la cita que obre el llarg procés de primàries per escollir el candidat demòcrata a la presidència, aquests resultats encara han d’arribar. No ha sigut anunciat ni un sol vot escrutat. El Partit Demòcrata d’Iowa, encarregat de l’organització dels comicis, va haver de sortir al pas dels frenètics rumors que va prendre cos per afirmar que el retard es deu a «inconsistències» en el recompte. I no sembla que s’hagi de solucionar aviat, perquè ja han informat les campanyes que els resultats no s’anunciaran fins ben entrat dimarts. El caos monumental ha deixat en l’aire el desenllaç d’una jornada que marcarà el pas d’aquestes primàries i que va transcórrer sense incidents significatius.

L’aparell demòcrata va negar que els problemes estiguin motivats per una possible incursió en els seus sistemes informàtics o una fallada de l’aplicació utilitzada per explicar els vots als 1.700 col·legis electorals de l’estat. «A banda dels sistemes tecnològics utilitzats per tabular els resultats, estem també utilitzant fotografies i papers per validar que tots els resultats coincideixen», va dir el partit en un comunicat. «És simplement un problema amb el recompte. L’aplicació no va caure i tampoc es deu a un hackeig o una intrusió. Simplement trigarem una mica més de temps a informar dels resultats». Els canvis introduïts aquest mateix any en el sistema dels caucus, que obliguen a fer tres recomptes diferents a cada col·legi electoral, haurien ajudat a complicar les coses. 

El retard en l’escrutini no va impedir que els candidats oferissin els seus discursos, en gran manera per aprofitar l’atenció dels nord-americans davant el televisor. Sense dades per cantar victòria o reconèixer la derrota, tots van fer una lectura optimista de la jornada electoral, diferent de la d’altres cites electorals, perquè la gran majoria dels caucus van començar a les 19.00 hores d’Iowa i en alguns casos es van prolongar durant més de dues hores. 

L’únic candidat que es va atrevir a cantar victòria va ser Pete Buttigieg, l’alcalde de South Bend, una petita ciutat d’Indiana, un estat de l’Oest Mitjà. «No coneixem tots els resultats, però ara que tot s’ha fet i s’ha dit, sabem que Iowa ha deixat en xoc la nació», va dir el polític centrista de 38 anys. «Segons totes les indicacions, ens en anem a New Hampshire amb la victòria». En cas de ser així, hauria nascut una estrella. Un nou Barack Obama, però blanc, mil·lennista i gai, perquè Buttigieg està mirant de recollir el testimoni de l’expresident amb un discurs que apel·la a l’esperança i basteix ponts entre les dues Amèriques.   

Una victòria de Buttigieg no seria del tot una sorpresa pel que sembla sobre el terreny i l’anticipat per l’última enquesta publicada abans del caucus, però sí pel desconeixement generalitzat que l’alcalde continua generant al llarg del país. L’últim sondeig el situava de costat amb Bernie Sanders, el candidat socialdemòcrata que ja va estar a punt de conquerir la nominació fa quatre anys i que en aquesta campanya és l’aspirant que més ha recaptat. «Em fa la sensació que ens anirà molt bé a Iowa», va dir el senador de Vermont als seus seguidors. «Avui marca el principi del final per a Trump, el president més perillós en la història moderna dels EUA. La seva campanya va publicar el recompte recollit pels seus representants en el 40% de les escoles d’Iowa i les xifres el situaven primer, seguit per Buttigieg i amb Elisabeth Warren en tercera posició. 

Ningú hauria de descartar la senadora per Massachusetts, que gaudeix d’una enorme tirada entre les dones i l’Amèrica progressista més educada. Warren té un discurs molt semblant al de Sanders, però té més empatia, compassió i atenció al detall. De vegades massa: té plans per a tot. «Avui estem un pas més a prop de guanyar la batalla per l’Amèrica que imaginem possible», va dir l’antiga professora d’escola pública, des de la qual va fer el salt a Harvard, abans de convertir-se en l’arquitecta de l’Agència de Protecció al Consumidor, creada per combatre els abusos financers. «Els nord-americans fem grans coses. Això és el que som», va dir Warren. «No ens conformem, no retrocedim, ens enfrontem als grans problemes amb grans solucions».

Notícies relacionades

Pel que sembla, aquests dies a Iowa, el gran perdedor podria ser Joe Biden, l’home que partia com a favorit quan la carrera va començar. Al col·legi electoral de Des Moines, al qual va assistir aquest corresponsal, ni tan sols va superar el tall del 15% de vots necessari per donar validesa a la seva candidatura i competir pels delegats. El va votar gairebé exclusivament gent molt gran. «Aquest és només el començament de la carrera per la nominació. Ens queda molt camí per caminar», va dir el lloctinent d’Obama a la seva parròquia, com si predigués la desfeta. Entre els seus seguidors no s’escampava del tot el desànim, però sí que es feien lectures realistes. «Si avui ens enfonsem i tampoc obtenim un bon resultat a New Hampshire, haurem de guanyar a Carolina del Sud. Si no ho fem, tot s’haurà acabat», deia a aquest diari David Adelman, lobista a Washington i consultor de campanyes.  

El desastre amb el recompte està cridat a posar en evidència el Partit Demòcrata i qüestionar encara més el rol d’Iowa com a primer estat en les primàries dels dos partits. La campanya de Trump i el seu entorn no va trigar a aprofitar l’oportunitat per llançar teories conspiradores a les xarxes sobre els motius que haurien provocat les fallades en el recompte.