AUGE TERRORISTA

Desenes de morts en un atac gihadista en un mercat de Burkina Faso

Un mitjà local assegura que hi ha almenys «50 civils morts»

zentauroepp32423116 a general view of burkina faso s capital ouagadougou is seen200128100445

zentauroepp32423116 a general view of burkina faso s capital ouagadougou is seen200128100445 / JOE PENNEY

2
Es llegeix en minuts
Efe

Diverses desenes de persones van morir en un atac suposadament gihadista perpetrat contra un mercat a una localitat del nord de Burkina Faso dissabte.

L’atac d’homes armats no identificats va ocórrer a Silgadji, a la regió del Sahel (nord), el passat dia 25, si bé la informació no ha transcendit fins ara.

Un agent de policia va dir a Efe, sota anonimat, que va perdre «sis membres» de la seva família i va afegir que la població va ser abandonada a la seva sort després d’alertar en diverses ocasions l’Exèrcit burkinès del perill dels presumptes terroristes, que havien amenaçat prèviament d’atemptar a Silgadji.

Tot i que encara no s’ha divulgat un balanç oficial de víctimes, fonts de les forces de seguretat van assegurar al portal informatiu local Infowakat que hi podria haver «almenys 50 civils morts».

Segons aquestes fonts, el departament de Tongomayel, on es troba el poble atacat, va quedar incomunicat perquè els atacants van destruir infraestructures de la xarxa de comunicacions a fi d’impedir que els veïns avisessin les forces de l’ordre.

Precedent al desembre

Aquest atac podria superar en víctimes mortals el del passat 22 de desembre contra un mercat a la localitat de Nagraogo, al centre-nord de Burkina Faso, que va causar 36 morts i tres ferits, segons el Govern Burkinès, que va decretar dos dies de dol nacional.

No és la primera vegada que Silgadji és objecte d’atemptats, ja que l’abril de l’any passat almenys sis persones van morir en un atac d’un grup d’homes armats comès en una església protestant de la localitat.

Era la primera vegada que una església era atacada a Burkina Faso des que van començar els atacs gihadistes en aquest país de l’Àfrica occidental el 2015.

Tot i que aquest atemptat no va ser reivindicat, la consultoria de riscos Menastream va assenyalar llavors que els autors podria ser «presumptes militants del Grup de Recolzament a l’Islam i els Musulmans o Estat Islàmic al Gran Sàhara», dos grups que operen a la regió.

El terrorisme a Burkina Faso va començar l’abril del 2015, quan membres d’un grup vinculat a la xarxa Al-Qaida van segrestar un guàrdia de seguretat romanès en una mina de manganès de Tambao, al nord del país, que encara continua desaparegut.

Notícies relacionades

Des d’aleshores ha anat en augment el nombre d’atacs atribuïts a grups afiliats a Al-Qaida i a Estat Islàmic (EI). La regió més afectada per aquesta creixent inseguretat és la del Sahel, que comparteix frontera amb Mali i Níger i és un focus habitual d’atacs armats i segrestos.

Burkina Faso és un dels cinc països que componen la força transfronterera conjunta G5 Sahel –junt amb Mali, Mauritània, Níger i el Txad– amb l’objectiu de combatre el terrorisme gihadista a la regió.

Temes:

Burkina Faso