EL DEBAT DE LA SEGURETAT

Virgínia, en estat d'alerta per una marxa a favor de les armes

Les autoritats preveuen l'assistència de milers de persones

zentauroepp51840347 gun rights advocates rally on the grounds of the virginia st200120214057 / JONATHAN DRAKE

zentauroepp51840347 gun rights advocates rally on the grounds of the virginia st200120214057
undefined51837957 an armed militia gathers on a gun lobby day in front of the 200120191342

/

2
Es llegeix en minuts
Ricardo Mir de Francia
Ricardo Mir de Francia

Periodista

ver +

Les autoritats de l’estat de Virgínia es troben en estat d’alerta  davant de la manifestació convocada aquest dilluns a la capital, Richmond, per defensors de les armes i a la qual s’espera que assisteixin milers de persones. Les forces de seguretat temen accions violentes per part de grups d’extrema dreta.

Els manifestants es reuniran davant el Capitoli, la seu del Govern local, per a una «jornada de ‘lobby’» amb diputats organitzada per la Lliga de Defensa dels Ciutadans de Virginia (VCDL, en les sigles en anglès), organització que s’oposa als projectes de llei per restringir l’accés a les armes impulsats pels demòcrates, en el poder en aquest estat de l’est dels EUA.

Aquesta lliga denuncia el que considera un afront a la segona esmena de la Constitució, que garanteix el «dret del poble a tenir i portar armes». Però aquest article ha sigut objecte d’interpretacions divergents i el Tribunal Suprem ha limitat aquest dret al domicili, i ha deixat a les ciutats i els estats regular el transport.

Recolzament de Trump

El president dels EUA, Donald Trump, gran defensor del ‘lobby’ proarmes, va manifestar divendres a Twitter: «La nostra segona esmena està sent víctima d’un seriós atac en el gran estat de Virgínia. Això és el que passa quan es vota els demòcrates, us treuen les armes. Els republicans guanyarem a Virgínia el 2020. ¡Gràcies, demòcrates!».

Estat fronterer de la capital, Washington, Virgínia, de tradició conservadora, va passar al novembre a mans demòcrates. Aquests han promès atacar la laxitud sobre el control de vendes d’armes, especialment després del tiroteig de Virginia Beach del maig passat, en la qual van morir 12 persones.

Els textos actualment en estudi reforçarien l’examen d’antecedents als compradors, prohibeixen les càrregues de més de 10 cartutxos i la compra de més d’una arma al mes. Així mateix, permetrien a un jutge requisar les armes d’individus considerats perillosos. El projecte de prohibició de venda de fusells semiautomàtics, en canvi, va ser abandonat.

El moviment de protesta per aquests projectes de llei s’ha estès per tot l’estat i més d’un centenar de comtats i poblacions s’han proclamat «santuaris de la segona esmena».

Seguretat reforçada

La seguretat als voltants de la plaça del Capitoli ha sigut reforçada i les autoritats han previst un important dispositiu policial per evitar qualsevol desbordament, en consideració que moviments d’extrema dreta i grups paramilitars han anunciat la seva presència.

El governador demòcrata Ralph Northam va decretar dimecres l’«estat d’urgència» al lloc de la manifestació. En vigor des de divendres i fins a la tarda de demà dimarts, ha prohibit portar armes de foc (normalment autoritzades al carrer) i objectes perillosos: bats de beisbol, cadenes...

Northam va esmentar amenaces «creïbles i serioses» de «violència, enfrontaments armats i atacs contra el Capitoli», així com «plans d’acció provinents de milícies i de grups racistes de fora de l’estigueu».

Notícies relacionades

«No volem un drama com el de Chalottesville», va dir, amb referència a la també ciutat de Virgínia on l’agost del 2017 van tenir lloc enfrontaments entre militants supremacistes blancs i antifeixistes que es van saldar amb la mort d’una persones i desenes de ferits.

El cap de setmana, l’FBI va anunciar la detenció de set presumptes membres d’un grup d’extrema dreta sospitosos de voler «crear el caos» en la manifestació.