el conflicte libi

Erdogan anuncia que Turquia es prepara per enviar tropes a Líbia

El president turc sotmetrà al gener el Parlament a una moció per a l'enviament de militars al país africà

zentauroepp50842005 files  in this file photo taken on november 07  2019 turkish191111155105

zentauroepp50842005 files in this file photo taken on november 07 2019 turkish191111155105 / ATTILA KISBENEDEK

2
Es llegeix en minuts
Efe

El president de Turquia, Recep Tayyip Erdogan, ha anunciat aquest dijous que respondrà favorablement a una petició del Govern libi d’assistència militar i que al gener sotmetrà el Parlament a una moció per enviar tropes al país africà. «Pregunten: ‘¿Enviareu tropes?’ Nosaltres anem on ens conviden, no anirem on no ens convidin. Però ara, com que hi ha una invitació, l’acceptarem», ha dit Erdogan durant una reunió amb el seu partit, l’islamista Justícia i Desenvolupament (AKP), transmesa en directe per la cadena turca NTV.

«Quan s’obri el Parlament, el primer que farem és presentar una moció per a l’enviament de militars», ha afegit el mandatari, en al·lusió a la represa de les sessions de l’Assemblea Nacional el pròxim 7 de gener després de les vacances d’hivern iniciades dissabte passat.

Turquia és, juntament amb Qatar, un dels pocs països que recolzen activament el Govern d’Acord Nacional (GNA) de Trípoli, dirigit per Fayez Sarraj, reconegut per les Nacions Unides i enfrontat al general rebel Khalifa Haftar, que controla grans parts de Líbia. Haftar rep recolzament d’Egipte, dels Emirats Àrabs Units i de Rússia, i les Nacions Unides consideren que tant el general com el Govern de Trípoli reben enviaments d’armes que vulneren l’embargament en vigor. Dissabte passat, el Parlament turc va ratificar un acord de cooperació militar, firmat una setmana abans durant una visita oficial de Sarraj a Turquia.

L’AKP i el seu aliat, l’ultranacionalista MHP, disposen de majoria al Parlament, per la qual cosa l’aprovació d’un enviament militar seria una formalitat, malgrat que l’oposició ha criticat la política exterior del president. Ahir, Erdogan va viatjar per sorpresa a Tunis, on es va reunir amb el seu homòleg, Kaïs Saied, sobretot, segons va declarar en una roda de premsa posterior, per avaluar una possible cooperació entre els dos països per ajudar a estabilitzar Líbia.

Notícies relacionades

L’alt representant per a la Política Exterior de la Unió Europea (UE), Josep Borrell, va reaccionar dissabte a l’acord sobre cooperació militar amb Líbia adoptat pel Parlament turc, demanant que tots els països respectin l’embargament d’armes imposat per l’ONU. «Tots els membres de la comunitat internacional haurien d’observar i respectar l’embargament d’armes de l’ONU», va indicar un portaveu de Borrell en un comunicat.

Pocs dies abans, els Estats Units van expressar la seva preocupació davant del risc d’un augment de la violència després de la sol·licitud de suport militar de Trípoli i va advertir que «la intervenció militar externa amenaça les perspectives de resoldre el conflicte». Erdogan té previst abordar la situació de Líbia amb el president rus, Vladímir Putin, en una reunió a Ankara el 8 de gener.