DISCURS REAL

El príncep Andreu intenta passar desapercebut en l'ofici religiós nadalenc

La reina Elisabet II crida a la reconciliació després d'un any ple de «sots» pel 'brexit'

zentauroepp51497925 25 december 2019  england  sandringham  prince andrew  front191225162415

zentauroepp51497925 25 december 2019 england sandringham prince andrew front191225162415 / Joe Giddens PA Wire dpa

2
Es llegeix en minuts
El Periódico / Efe

La famíliareial britànica ha assistit, com és el seu costum per Nadal, a un servei religiós a l’església de Santa Maria Magdalena pròxima a la seva finca de Sandringham (est anglès), en un any que la reina Elisabet II ha qualificat com a ple «de sots» a portes del brexitprevist per al 31 de gener.

El príncep Carles, l’hereu al tron i el seu germà el príncep Andreu, que s’ha vist obligat a deixar la vida pública per la seva relació amb el financer nord-americà Jeffrey Epstein –que es va suïcidar l’agost passat a la cel·la on esperava a ser jutjat per abús sexual i tràfic de menors– van arribar els primers a l’església, seguits de la sobirana, de 93 anys. No es van entretenir a saludar els ciutadans com és costum, temorosos d’una esbroncada per la situació en la qual es troba el príncep Andreu.

Elisabet II va assistir-hi sense el seu marit, el príncep Felip, de 98 anys, que va sortir dimarts de l’hospital King Edward VII de Londres, on va ingressar divendres com a mesura de precaució per ser atès per una afecció que patia anteriorment i que no s’ha especificat.

Absència d’Enric i Meghan

També van assistir al servei religiós de Nadal els ducs de Cambridge, Guillem i Caterina, que per primera vegada van portar els seus fills grans, Jordi, de 6 anys, i Carlota, de 4 –Lluís, d’un any, es va quedar a casa–, que van ser rebuts amb delit pels ciutadans congregats a les portes de l’església.

No van assistir en aquesta ocasió els ducs de Sussex, Enric i Meghan, que celebren les festes al Canadà –on solia residir l’exactriu nord-americana– amb el seu fill Archie, nascut el 6 de maig passat.

Les dues parelles han difós aquests dies fotos de les seves respectives famílies per felicitar el Nadal als britànics.

Posteriorment, la reina Elisabet II del Regne Unit ha instat aquest dimecres en el seu missatge nadalenc a «fer petits passos» cap a la reconciliació, després d’un any que en moments pot haver semblat «ple de sots».

Com és tradicional, la sobirana, de 93 anys, es va dirigir a la nació en un discurs pregravat emès per la cadena pública BBC, en el qual va reflexionar sobre diversos aniversaris celebrats aquest any, com els 50 anys de la missió de l’Apollo 11 a la Lluna i 75 de la batalla de Normandia en la Segona Guerra Mundial.

«És un recordatori per a tots nosaltres (el fet ) que els grans salts, sovint comencen amb petits passos», va afirmar, en al·lusió a la frase que va pronunciar l’astronauta nord-americà Neil Armstrong quan va trepitjar la Lluna per primera vegada el dia 20 de juliol del 1969.

Amb referència al Dia-D, la Reina va celebrar que l’estiu passat «antics enemics es van ajuntar en commemoracions amistoses en els dos costats del canal de la Mànega, deixant enrere diferències passades», i va remarcar que la reconciliació «no passa de la nit al dia», sinó que requereix «paciència i temps».

Notícies relacionades

En el seu discurs, la cap de l’Estat britànic, que té un paper cerimonial, ha lloat «la determinació» de la joventut per protegir el planeta del canvi climàtic i parla de la seva família, que se sent inspirada, diu, pels qui treballen al servei dels altres.

Assenyala, així mateix, l’exemple de Jesucrist, que va demostrar al món com els «petits passos fets en fe i esperança» poden ajudar a superar les «diferències i divisions» per portar comprensió i harmonia.

Temes:

Regne Unit