PRÒXIM ORIENT

La fiscalia demana al TPI que investigui a Israel per crims de guerra a Palestina

L'acusació pública sol·licita al tribunal que aclareixi si té jurisdicció en els territoris palestins ocupats i bloquejats

undefined48600186 heb18  hebr n  palestina   12 06 2019   un palestino discute191220163429

undefined48600186 heb18 hebr n palestina 12 06 2019 un palestino discute191220163429 / ABED AL HASHLAMOUN

2
Es llegeix en minuts
Ana Alba
Ana Alba

Periodista.

ver +

L’Oficina de la Fiscalia del Tribunal Penal Internacional (TPI) ha anunciat aquest divendres que existeixen bases per investigar Israel per suposats crims de guerra als territoris palestins de Cisjordània i Gaza, el primer ocupat i el segon bloquejat per terra, mar i aire pels israelians amb l’ajuda d’Egipte. No obstant, la Fiscalia va sol·licitar el TPI que decideixi sobre la qüestió de la seva jurisdicció als territoris palestins.

La fiscal en cap del TPI, Fatou Bensouda, ha assenyalat en un comunicat que «després d’una avaluació exhaustiva, independent i objectiva de tota la informació confiable disponible per a la meva Oficina, l’examen preliminar de la situació a Palestina ha conclòs que «es compleixen tots els criteris legals establerts a l’Estatut de Roma per a l’obertura d’una investigació».

«Estic satisfeta que hi hagi una base raonable per seguir amb una investigació sobre la situació a Palestina, segons l’article 53 (1) de l’Estatut», ha indicat Bensouda.

Admetre casos potencials

«Confio que si s’han comès o es cometen crims de guerra a Cisjordània, inclosa Jerusalem Est, Gaza, es puguin admetre casos potencials», ha afirmat la fiscal en cap del TPI, amb seu a la ciutat holandesa de la Haia. 

Segons la fiscal, com Palestina va presentar el cas al TPI, no és necessari sol·licitar l’autorització abans de procedir a obrir una investigació. «No obstant, a causa dels problemes legals i fàctics únics i molt controvertits relacionats amb aquesta situació [...], vaig sol·licitar a la Sala de Qüestions Preliminars una resolució jurisdiccional sobre l’abast de la jurisdicció territorial del TPI», ha explicat Bensouda.

I ha afegit que ha sol·licitat «confirmació que el territori sobre el qual el tribunal pot exercir la seva jurisdicció, i que es pot sotmetre a investigació, comprèn Cisjordània, inclosa Jerusalem Est i Gaza».

L’opinió d’Israel

Per la seva banda, el Fiscal General d’Israel, Avijai Mandelblit, ha assegurat que el TPI no té jurisdicció a Cisjordània o Gaza. Segons ell, el tribunal ha examinat de forma preliminar una sol·licitud presentada pels palestins. Però com que Israel no en forma part, no té jurisdicció en relació amb Israel i qualsevol acció palestina respecte al Tribunal és legalment invàlida.

Israel pot ser investigat per l’establiment de colònies jueves en territori palestí ocupat, transferència de població ocupant a territori ocupat, demolicions de propietats palestines, desnonament de palestins de Cisjordània i Jerusalem Est i atacs en operacions a Gaza com a ‘Marge Protector’,l’estiu del 2014, entre moltes altres accions.

Desqualificacions de Netanyahu 

El primer ministre israelià en funcions, Benjamin Netanyahu, s’ha afanyat a respondre a l’anunci de Bensouda amb desqualificacions. Netanyahu ha al·legat que la decisió de la fiscal «ha convertit el TPI enuna eina política per deslegitimitzar l’Estat d’Israel». «La Fiscal ha ignorat completament els arguments legals que se li han presentat», ha recalcat el primer ministre israelià.

En canvi, les autoritats palestines han acollit la notícia amb satisfacció i l’han qualificat d’«important pas cap endavant», segons un comunicat deHanan Ashrawi, membre del Comitè Executiu de l’Organització per a l’Alliberament de Palestina (OAP).

Notícies relacionades

«Segons la nostra opinió, no hi ha dubte que el TPI té jurisdicció a Palestina, en virtut de l’accés de Palestina a l’Estatut de Roma i la nostra comunicació amb la CPI, fa cinc anys, garantint aquesta jurisdicció», ha recordat Ashrawi.

Segons les autoritats polítiques i jurídiques d’Israel, la jurisdicció no pot existir perquè Palestina no és un estat. No obstant, Palestina és Estat observador no membre de l’ONU des de finals del 2012.