CRISI ARGENTINA

El president argentí llança el seu pla contra la fam

El Pla Alimentar busca mitigar els efectes d'un flagell que colpeja al 9% de la població urbana

El Govern peronista hereta una pobresa pròxima al 41%

argentina-fernandez-gabinete

argentina-fernandez-gabinete

2
Es llegeix en minuts
Abel Gilbert

El president argentí Alberto Fernándezha llançat el seu programa nacional contra la fam en un país on el 41% dels seus habitants es troben en la pobresa. Fernández va decidir que es diguiPla Alimentar. La iniciativa, que ha reunit diferents sectors de la societat, busca enfrontar els greus problemes d’inseguretat alimentàriaaguditzats pel Govern de dretes que va finalitzar fa una setmana.

«La fam ens ha d’avergonyir», va dir Fernández al prendre possessió del seu càrrecLa fam ens ha d’avergonyir, el 10 de desembre, i al llarg de la seva campanya proselitista. El 9,3% de la població urbana ho pateix. Un informe de l’Observatori Social de la Universitat Catòlica Argentina (UCA) conegut dies enrere consigna que les carències alimentàries colpejaven el 2015 al 6,9% de la societat. Quatre anys més tard superen el 9%. Els més afectats són els nens i adolescents d’entre 0 i 17 anys. El 2016, el 9,6% d’aquest grup patia gana: ara són un 14,1%.

Targeta intel·ligent

El programa del Govern peronista contempla que l’Estat li atorgui a tota dona embarassada o amb fills de fins a sis anys uns 80 dòlars mensuals, i 95 dòlars si té dos fills. El benefici es rebrà a través d’una targeta intel·ligent amb la qual podran comprar-se aliments segons la suma assignada.

Alhora, els pensionats que reben una mensualitat mínima tindran una quantitat addicional d’uns 160 dòlars entre desembre i gener. L’Assignació Universal per Fill(AUH), com es coneix la suma que atorga l’Estat a les famílies més desfavorides, s’incrementarà en uns 30 dòlars.

Fernández va anunciar al seu torn que es congelaran les tarifes delsserveis públics fins al 30 de juny. El preu de la llum costa en l’actualitat 39 vegades més que a l’inici de la gestió de Mauricio Macri. Els augments van arribar al 6.000%. 

«El Govern sortint va suspendre els augments que calia disposar per després de les eleccions. Se’n va anar sense aplicar-los i nosaltres no els farem. Durant sis mesos ens donarem temps per determinar el sentit de les tarifes. Segons el nostre parer han de servir al model productiu. Aquest sistema li serveix als que produeixen energia però no als altres, no a la resta de l’Argentina. No tinc interès a discutir el que han guanyat les empreses, ara necessito que ajudin», va dir el mandatari.

Rebaixes als medicaments

Les mesures se sumen a la reducció en un 8% dels preus dels medicaments.  «També estem mirant de reintegrar als que cobren la pensió mínima el dret a no pagar-los. Que l’Estat els hi subministri gratuïtament, amb la qual cosa allà tindran una millora addicional per via del salari indirecte», va explicar Fernández durant una entrevista televisiva.

Notícies relacionades

Quant a les petites i mitjanes empreses, un dels sectors més colpejats de l’economia, Fernández va dir que s’enviarà al Congrés una llei que permetrà estendre facilitats a les firmes que han acumulat forts deutes amb el fisc. «Un dels problemes més grans que tenen és que han deixat de pagar impostos i aportacions. Proposem una molt àmplia moratòria per regularitzar la seva situació. Té interessos molt baixos i els atorga sis mesos de gràcia, tenen sis mesos per començar a pagar». En els últims quatre anys van tancar més de 20.000 pimes.

El Govern també va disposar que els argentins necessitats de dòlars per alsviatges turísticso el consum sumptuari paguin un 30% per la moneda nord-americana. La mesura va ser presa per preservar les febles reserves del Banc Central. El mercat negre del dòlar va reaccionar immediatament apujant un 7% el preu de la divisa.