eleccions al regne unit

Johnson apel·la a la unitat del país i promet un projecte il·lusionant

El primer ministre es passeja pel nord-est d'Anglaterra per agrair el recolzament del qual fins ara era un tradicional feu laborista

El líder conservador adverteix que no permetrà els plans secessionistes del nacionalisme escocès i d'Irlanda del Nord

zentauroepp51374611 britain s prime minister boris johnson holds a supporter s d191214185602

zentauroepp51374611 britain s prime minister boris johnson holds a supporter s d191214185602 / Lindsey Parnaby

2
Es llegeix en minuts
Kim Amor
Kim Amor

Periodista

ver +

El primer ministre britànic, Boris Johnson, té molt per agrair als votants del nord-est d’Anglaterra. Gràcies a ells, el líder conservador va aconseguir en les eleccions de dijous passat una victòria aclaparadora que li permetrà governar els pròxims cinc anys amb gran comoditat. No és estrany, doncs, que el seu primer viatge després d’arrasar a les urnes hagi sigut a aquesta regió, la que havia sigut fins ara un feu inexpugnable dels laboristes. Allà ha apel·lat a superar les divisions, a treballar per la unitat del país i ha promès un projecte il·lusionant en el seu primer gran missatge sobre el terreny. 

El lloc escollit per Johnson no està exempt de simbolisme. El ‘premier’ s’ha dirigit a tots els votants en altre temps laboristes i favorables al ‘brexit’ des de la localitat de Sedgefield. «Vull agrair a totes les persones d’aquests districtes electorals la confiança que han dipositat en el Partit Conservador i en mi. Sé el difícil que ha sigut prendre aquesta decisió», ha afirmat Johnson.

Sedgefield, situada a uns 420 quilòmetres al nord de Londres, forma part de la circumscripció que durant 84 anys havia estat en mans del laborisme. Durant un bon tempsel representant i candidat d’aquest districte electoral va ser l’ex primer ministre Tony Blair, que va estar al capdavant de l’Executiu de Londres durant 10 anys seguits, del 1997 al 2007, l’inventor de l’anomenada tercera via del laborisme, molt allunyada de l’esquerrana de Jeremy Corbyn.

El ‘mur roig’

Johnson ha ressaltat la importància d’haver trencat «l’hàbit del vot de generacions» en aquesta regió que forma part del ‘mur roig’. «Tot el que faré com a primer ministre serà tornar la confiança que m’heu prestat», ha insistit. Per això ha recordat el seu ferm compromís d’abandonar la Unió Europea i negociar amb Brussel·les un acord comercial que permeti recuperar la il·lusió en un territori molt castigat per la crisi financera i per la destrucció del teixit industrial al llarg de les últimes dècades. «El nostre país s’ha embarcat ara en una aventura meravellosa», ha afirmat.

Notícies relacionades

El primer ministre ha ressaltat també la necessitat que el Regne Unit avanci en aquesta nova etapa unit, en clara al·lusió als independentistes escocesosels altres grans triomfadors de la nit de dijous. Johnson va conversar ahir amb la ministra principal d’Escòcia, Nicola Sturgeon, per advertir-la que s’oblidi d’un segon referèndum d’independència.

La crida a la unitat també té a veure amb Irlanda del Nord, on el vot dels republicans que defensen la secessió del Regne Unit per integrar-se a la República d’Irlanda ha guanyat enters en aquestes eleccions. Els que han perdut espai són els unionistes de la DUP, contraris a l’acord de Johnson amb Brussel·les i base de les negociacions que començaran després que s’executi el ‘brexit’ el 31 de gener de l’any que ve. El vicepresident del partit i fins ara portaveu a Westmister, Nigel Dodds, ha perdut el seu escó a favor del candidat rival del Sinn Féin. La DUP ha deixat de ser també un obstacles per als plans de Johnson.