ELECCIONS AL REGNE UNIT

Els laboristes de Corbyn pateixen la seva pitjor derrota des de 1935

Els laboristes obren la batalla per la successió de Corbyn després de la desfeta electoral

Britain’s opposition Labour Party leader Jeremy Corbyn waits for the General Election results of the Islington North constituency to be announced at a counting centre in Islington during Britain’s general election, London, Britain December 13, 2019.  REUTERS/Hannah McKay

Britain’s opposition Labour Party leader Jeremy Corbyn waits for the General Election results of the Islington North constituency to be announced at a counting centre in Islington during Britain’s general election, London, Britain December 13, 2019. REUTERS/Hannah McKay / Hannah Mckay (REUTERS)

1
Es llegeix en minuts
Begoña Arce

Els laboristes, la més important força de l’oposició alRegne Unit, han sigut atropellats per lamarea blava, liderada per Boris Johnson, que ha arribat fins i tot als seus feus més devots i inexpugnables de l’esquerra al nord d’Anglaterra i Gal·les. El partit de Jeremy Corbyn ha obtingut 203 escons, és a dir, que ha perdut 59 diputats respecte a les eleccions del 2017.

Aquest resultat desastrósel pitjor de la formació des de 1935, és una combinació del programa d’esquerra marxista que els electors han rebutjat, la «neutralitat» i confusió a l’hora de resoldre el brexit per part dels seus dirigents i la mateixa personalitat de Corbyn, el líder, segons els sondejos, més impopular en la història recent britànica.

 

Després del daltabaix, Corbyn ha anunciat que es retira, però no immediatament. «No lideraré al partit en cap futura campanya electoral –ha afirmat–, però lideraré el partit durant el període de les discussions per avançar cap al futur».

Guerra interna

Aquestes discussions es poden transformar en una guerra interna, que sempre ha sigut latent, contra la línia de Corbyn. Els sectors centristes del partit, amb gent com ara Keith Stamer, el que ha sigut encarregat del brexit, xocaran sens dubte amb els esquerrans d’inspiració marxista de la corda de Corbyn i el numero dos de l’actual laborisme, i cervell del partit, John McDonnell.

Notícies relacionades

 

El laborisme ha de fer examen i redefinir la seva línia ideològica, però elegir un nou líder és urgent. El procés intern d’aquesta elecció és lent, pot portar mesos i estan previstes unes importants eleccions locals el mes de maig. Els laboristes hauran de tenir en aquell moment un nou responsable i un programa definit que impedeixi una altra derrota massiva, que pot acabar amb convertir-los en una força insignificant al nou mapa polític britànic.