TENSIÓ DIPLOMÀTICA

Rússia expulsa dos diplomàtics alemanys com a represàlia

Alemanya va declarar persona no grata dos treballadors de la legació russa en protesta per l'assassinat d'un txetxè a Berlín

zentauroepp51295200 from l russian president vladimir putin  french president em191209222612

zentauroepp51295200 from l russian president vladimir putin french president em191209222612 / IAN LANGSDON

1
Es llegeix en minuts
Marc Marginedas

La vella regla, vigent entre els estats des de la guerra freda del segle passat, de tornar expulsió per expulsió s’ha tornat a complir. El Ministeri d’Exteriors rus ha convocat aquest matí a l’ambaixador alemany, Geza Andreas von Geyr, per transmetre’s que dos diplomàtics de la legació serien declarats persona no grata i haurien de sortir el país en una setmana. És la resposta del Kremlin a una mesura idèntica que va adoptar Berlín fa una setmana en repesalia perl’assassinat  d’un ciutadà de Geòrgia en un parc de Berlín a l’estiu. La policia alemanya sospita que els serveis secrets russos, o en el seu defecte els txetxens, estan implicats en el crim.

Les expulsions envien «un mal senyal i són injustificades», ha reaccionat el Ministeri d’Exteriors alemany, mentre es reservava el dret d’adoptar mesures addicionals. La crisi diplomàtica va arrencar després que revelacions periodístiques i la mateixa fiscalia consideressin provat, fa només uns dies, que el presumpte assassí de Zelimjan Jangoixvili portava un passaport fals el número del qual el vinculava a una unitat del Ministeri de l’Interior que en el passat havia emès passaports falsos per a agents del GRU, el servei d’intel·ligència militar.

Merkel exigeix explicacions i cooperació

La cancellera alemanya Angela Merkel va exigir al president rus Vladímir Putin explicacions i cooperació en l’esclariment del crim durant la celebració de la cimera del Quartet de Normandia a París. El seu interlocutor rusva respondrenegant qualsevol responsabilitat de l’Estat rus en l’assassinat. Va qualificar el difunt de «bandit assedegat de sang», el va vincular per primera vegada a atemptats al metro de Moscou i va recriminar a Alemanya no haver concedit la seva extradició, una demanda que les autoritats alemanyes neguen haver rebut.

Notícies relacionades

Jangoixvili va rebre dos trets al cap l’agost passat per part d’un ciclista en un parc del centre de la capital alemanya cap a la mitjanit. Membres del seu entorn desmenteixen les acusacions de Rússia i asseguren que havia abandonat Txetxènia el 2004, abans que els extremistes assumissin el control de la insurgència a la república caucàsica.        

                

Temes:

Rússia Alemanya