EXPRESIDENT A L'EXILI

Evo Morales arriba a l'Argentina i demana acollir-se a l'estatus de refugiat polític

L'Executiu d'Alberto Fernández li reclama prudència en les seves intervencions per no tensar la relació amb Bolívia

Morales assegura que ha triat el país sud-americà per «continuar lluitant pels humils»

zentauroepp51328511 bolivia s president and current presidential candidate for t191212155041

zentauroepp51328511 bolivia s president and current presidential candidate for t191212155041 / Ueslei Marcelino

1
Es llegeix en minuts
Abel Gilbert

Evo Morales va aterrar aquest dijous a l’Argentina procedent de Cuba, on va recalar la setmana passada per sotmetre’s a una revisió mèdica. L’expresident bolivià va abandonar el seu país i va ser acollit per Mèxic poc després de dimitir el 10 de novembre passat com a conseqüència de la pressió de l’Exèrcit. Quan fa un mes de la crisi que el va treure del poder, la seva presència a territori argentí té un propòsit polític inequívoc: conduir des de l’exili el Moviment al Socialisme (MAS) de cara a les eleccions que les autoritats executives provisionals han de convocar formalment per als pròxims mesos.

D’acord amb el flamant ministre d’Exteriors argentí, Felipe Solá, Morales va arribar a l’aeroport internacional d’Ezeiza juntament amb l’exvicepresident Álvaro García Linera i alguns altres dels que van ser els seus principals col·laboradors. «Ve per quedar-se a l’Argentina suposo», va dir Solá. S’espera que l’exmandatari demani a les noves autoritats d’aquest país que l’acceptin com a refugiat polític. «La condició amb què entra és la que jo li vaig concedir ahir a la nit, va demanar asil. Però estan firmant la petició de refugi. La condició de refugiats la dona el Ministeri de l’Interior», va precisar el ministre. Es dona per descomptat que l’Argentina li concedirà aquest estatut.

Ruptura institucional

Notícies relacionades

El president argentí, el peronista Alberto Fernández, va condemnar en uns termes durs la ruptura institucional a Bolívia fins al punt de no convidar la senadora Jeanine Añez, a càrrec de l’Executiu bolivià, a la seva presa de possessió, dimarts passat.

Morales guanya en proximitat territorial amb Bolívia, però el Govern argentí no vol tensar més els vincles amb el país veí i ja li va demanar prudència en les seves intervencions públiques. «Ell està molt agraït. Quan pugui entrar a Bolívia, hi entrarà. Ell està millor aquí, amb els seus dos fills estudiant a la universitat. Però volem d’Evo el compromís de no fer declaracions polítiques a l’Argentina. És una condició que li demanem nosaltres», va explicar el ministre d’Exteriors. No obstant, l’expresident va assenyalar a Twitter que va arribar a l’Argentina «fort i animat» per «continuar lluitant pels humils».