CRISI POLÍTICA A L'ESTAT HEBREU

Israel celebrarà les seves terceres eleccions legislatives en menys d'un any

Després del fracàs dels partits a pactar un govern d'unitat, hi haurà nous comicis el pròxim 2 de març

zentauroepp51030295 topshot   israeli prime minister benjamin netanyahu gestures191122193233

zentauroepp51030295 topshot israeli prime minister benjamin netanyahu gestures191122193233 / GALI TIBBON

2
Es llegeix en minuts
Ana Alba
Ana Alba

Periodista.

ver +

Israel celebrarà les seves terceres eleccions legislatives consecutives en menys d’un any. Aquest dimecres a la mitjanit (hora local) s’ha acabat el termini de tres setmanes del qual disposaven els diputats israelians per intentar formar Govern sense que s’hagi aconseguit cap acord.

La Kneset (Parlament israelià) ha votat avui en quatre lectures el projecte de llei per dissoldre’s i els comicis se celebraran el 2 de març del 2020, segons van pactar el primer ministre israelià en funcions, Benjamin Netanyahu, i el seu rival, Benny Gantz, líder de la coalició de centredreta Blau i Blanc.

Gantz va dir dimarts que encara hi havia temps per evitar unes eleccions «costoses i innecessàries» i que el seu partit estava «fent tot el possible» per formar un govern sense renunciar als seus principis. A més, va demanar a Netanyahu que anunciés que no buscarà immunitat parlamentària respecte als casos de corrupció pels quals la Fiscalia General de l’Estat l’ha acusat formalment.

Donar la cara davant de la justícia

«Com vas prometre abans de les eleccions anteriors, no t’amaguis darrere de la immunitat parlamentària i ves a defensar la teva innocència a la cort», va afirmar Gantz en un comunicat en vídeo. «Tens ple dret a protegir-te, però no s’ha de fer de la Knesset un refugi per als delinqüents», va afegir.

Netanyahu, segons el diari israelià ‘Haaretz’, ha considerat avui renunciar al seu dret a sol·licitar immunitat per intentar superar el punt mort polític i establir un govern. Però finalment no ha anunciat res.

Membres del Likud havien indicat que dubtaven que renunciés a la seva immunitat, fins i tot a canvi de l’oportunitat d’encapçalar un altre Govern.

«Ens queden unes quantes hores. Si Blau i Blanc està d’acord a aplicar la sobirania israeliana a la Vall del Jordà (territori palestí ocupat per Israel) i les comunitats (colònies jueves) a Judea i Samaria (nom bíblic per a Cisjordània, ocupada per Israel), es podria formar un govern immediatament i es podrien evitar les eleccions», ha assegurat el Likud en un comunicat emès avui.

Celebració de primàries

Netanyahu i el president del Comitè Central del seu partit, el Likud, Haim Katz, han acordat avui que la principal formació de la dreta israeliana celebrarà primàries per escollir el seu líder el 26 de desembre, si es convoquen eleccions, segons va indicar el Likud en un comunicat. El Comitè es reunirà demà a la tarda per votar sobre la proposta.

Notícies relacionades

Si hi ha primàries, Netanyahu es presentarà per revalidar el seu lideratge, segons va indicar dies enrere, malgrat estar acusat de frau, suborn i abús de confiança en tres casos de corrupció. Ara per ara, l’únic que l’ha desafiat públicament és el diputat i exministre d’Educació Gideon Saar.