Estat d'alerta

Cinc turistes morts i diversos desapareguts després de l'erupció d'un volcà a Nova Zelanda

D'acord amb els primers reports oficials hi ha almenys una vintena de persones lesionades que es trobaven en un viatge turístic al voltant de l'illa deshabitada

new-zealand / periodico

1
Es llegeix en minuts
El Periódico

Almenys cinc persones han mort i n’hi ha un nombre indeterminat sense localitzar després de l’erupció aquest dilluns del volcà Whakaari, en una illa deshabitada visitada per turistes al nord-est de Nova Zelanda, segons ha informat la policia neozelandesa. Una càmera va captar la presència de turistes al costat del cràter instants abans de l’erupció.

Al voltant de 100 visitants es trobaven a la zona en el moment de l’explosió, va apuntar la mandatària durant una compareixença amb els mitjans en la qual va evitar precisar un possible nombre de ferits.

L’erupció va tenir lloc a primera hora de la tarda de manera abrupta i va expulsar roques i un gran núvol de cendra a l’illa de Whakaari, també coneguda com a White Island i que es troba a 48 quilòmetres a l’est de l’Illa Nord.

«L’operació d’evacuació es troba en procés i en una etapa primerenca», va apuntar Ardern.

Conforme a les dades de l’organització mèdica St John l’erupció hauria deixat una vintena de persones ferides, algunes de gravetat, recull el diari ‘New Zealand Herald’.

Cremades i ruptures

«Esperem cremades, problemes respiratoris, lesions al cap, fractures d’ossos per l’impacte de roques», entre altres lesions, va dir a l’emissora Newstalk ZB el director d’operacions de St John, Norma Lane.

Els equips d’emergència, avalats per diversos helicòpters, treballen per evacuar un nombre no precisat d’afectats, alguns dels quals es trobaven a prop del cràter minuts abans de l’erupció, segons imatges d’una càmera de seguiment instal·lada a la zona.

Notícies relacionades

L’Agència Nacional de Resposta a Emergència va emetre una alerta davant de possibles noves erupcions o activitat sísmica moderada.

Les autoritats han establert un perímetre de seguretat al voltant de l’illa i la cancel·lació immediata de totes les excursions, incloses els vaixells turístics.