11 d’ag 2020

Anar al contingut

EUA

L'FBI investiga com a terrorisme el tiroteig comès per un soldat saudita en una base de Florida

Defensa revisarà l'escrutini d'estudiants militars estrangers

L'acció posa sota la lupa la benèvola relació de Trump amb Riad

Idoya Noain

L'FBI investiga com a terrorisme el tiroteig comès per un soldat saudita en una base de Florida

PATRICK NICHOLS

Ni el president dels Estats Units, Donald Trump, ni el seu secretari de Defensa, Mark Esper, han utilitzat de moment la paraula «terrorisme» per parlar de la matança perpetrada divendres en una base aeronaval de Pensacola (Florida), però amb la «presumpció que va ser un acte de terrorisme» funciona l’FBI.  És l’agència federal la que investiga el que ha passat i ha identificat l’autor com Mohammed Alshamrani, un militar saudita de 21 anys que estava en formació als Estats Units i va matar tres joves soldats va ferir vuit persones més abans de ser abatut per la policia local.

Fonts de la investigació citades anònimament per mitjans nord-americans asseguren que la vigília de la matança, Alshamrani va ensenyar en un sopar vídeos de tirotejos. Se l’ha vinculat també, tot i que ara per ara oficiosament, a activitat en xarxes socials en què criticava els EUA per «crims contra els musulmans i contra la humanitat» i citava Ossama Bin Laden.

Tot i que l’FBI creu que Alshamrani va actuar en solitari, almenys sis saudites més han estat detinguts i interrogats en la investigació, encara «activa i molt fluida». Un o dos d’ells van gravar fora de les instal·lacions on Alshamrani va disparar a les seves víctimes, una cosa a què no ha volgut donar transcendència Esper. «Avui la gent treu el seu telèfon i grava qualsevol cosa que passa», ha dit en Fox News.

Un programa i una relació sota la lupa

El tiroteig a Pensacola, segon en tres dies en una instal·lació militar dels EUA després d’un altre dimecres a Pearl Harbor, ha posat el focus tant en la seguretat de les bases com en el programa de formació de militars estrangers que manté el Pentàgon, en el qual participen més de 5.000 estudiants de 153 països, que inclou més de 850 saudites. Esper ha anunciat aquest diumenge que es revisaran tots dosreforçant el procés d’escrutini dels estudiants estrangers, tot i que ha defensat també mantenir el programa. «És molt important poder portar estudiants estrangers aquí a entrenar amb nosaltres, a entendre la cultura americana», ha dit. «Tenim una cosa que potencials adversaris com Rússia i la Xina no tenen».

El que ha passat també intensifica l’anàlisi de la benèvola relació que l’Administració Trump manté amb l’Aràbia Saudita, prioritzant l’aliança per frenar l’Iran o per a lucratius negocis armamentístics fins i tot davant d’episodis tan foscos com l’assassinat del periodista Jamal Khashoggi o donant formació i venent armes a militars acusats de brutals accions a la guerra del Iemen. Dissabte Trump va dir que els saudites «estan devastats» pel que ha passat a Pensacola i després de parlar amb el rei Salman va anunciar que «contribuirà a ocupar-se de les famílies i éssers estimats» de les víctimes d’Al-Shamrani.