cançó gLobal

La policia d'Istanbul carrega contra l'himne 'El violador ets tu'

Antiavalots impedeixen un acte d'unes 300 dones a la capital turca

La cançó s'ha convertit en un himne feminista en tot el món

estambul-disturbiosw / periodico

1
Es llegeix en minuts
Adrià Rocha Cutiller
Adrià Rocha Cutiller

Periodista

ver +

La policia turca ha dispersat aquest diumenge una manifestació de centenars de dones que s’havien congregat a Istanbul per cantar la cançó feminista ‘El violador ets tu’, que s’ha popularitzat a tot el món després de les recents protestes a Xile.

Aproximadament 300 dones es van reunir al barri de Kadiköy, en el costat asiàtic d’Istanbul, per emular el ‘performance’ del grup xilè Las Tesis, que ja s’ha convertit en un himne contra la violència masclista en nombrosos països del món, des de Xile i el Perú fins a l’Índia.

Després de cantar una versió en turc de la cançó, la policia va requisar el megàfon a les manifestants, que van optar per repetir la cançó en la seva versió original en espanyol, però ja sense mitjans tècnics.

Segons va explicar un agent a les coordinadores, la policia considera inacceptable la lletra de la cançó.

«No hem pogut fer Las Tesis en espanyol. És una pena. Vam venir a cridar contra la violència del patriarcat i ens han atacat», va dir una de les manifestants.

Detingudes

La policia va carregar diverses vegades per dispersar les manifestants i va detenir sis dones, segons va poder presenciar Efe, mentre el gruix de les participants intentava continuar amb la protesta retirant-se a carrers propers.

La cançó de Las Tesis, un grup compost per quatre dones de Valparaíso, s’ha representant en els últims dies en protestes des de Xile fins a Bogotà, Nova York, Madrid, París i Nova Delhi.

Notícies relacionades

Amb frases com «el patriarcat és un jutge que ens jutja per néixer i el nostre càstig és la violència que no veus», la cançó pretén denunciar la doble victimització de les dones per part dels agressors i de les institucions, que no actuen.

Turquia, la violència masclista és molt present en el debat polític, amb els col·lectius feministes i d’esquerra acusant el govern, conservador i d’orientació islamista, de no atacar les arrels de la violència i de mantenir un discurs patriarcal.