DRETS HUMANS A RÚSSIA

L'oposició russa aconsegueix una petita victòria en el seu pols amb el Govern

Egor Zhukov, un popular bloguer que va participar en les protestes de l'estiu, és posat en llibertat entre l'eufòria dels seus seguidors

zentauroepp51241527 russian student and political blogger yegor zhukov  who was 191206210348

zentauroepp51241527 russian student and political blogger yegor zhukov who was 191206210348 / Maxim Shemetov

2
Es llegeix en minuts
Marc Marginedas
Marc Marginedas

Periodista

Especialista en països de l'antiga Unió soviètica i el món àrab-islàmic.

ver +

L’oposició russa s’acaba d’apuntar una petita victòria en el seu pols amb el Govern. Egor Zhúkov, un popular bloguer de 21 anys, estudiant de la prestigiosa Escola Superior d’Economia de Moscou, ha pogut tornar a trepitjar el carrer aquest divendres després d’haver sigut condemnat de manera inesperada a una pena suspesa de tres anys de presó per incitar a l’extremisme. A l’exterior de la seu del Tribunal del Districte de Kúntsevo a Moscou, centenars de seguidors es van concentrar en suport de l’acusat, que es trobava a presó domiciliària des de la seva detenció.   

«És tot política; han convertit els tribunals en una institució de repressió; hem de lluitar contra això, lluitar mitjançant mitjans polítics», ha declarat l’encausat en sortir de la vista judicial, mentre els que hi estaven congregats no deixaven de repetir el seu nom: ¡Egor,Egor...! «El fet de ser aquí és gràcies a vosaltres; és la vostra victòria», ha continuat. Malgrat la condemna, hi havia raons per a l’eufòria; la jutge Svetlana Ujnalieva finalment va desestimar la petició de la fiscalia, que demanava quatre anys de presó en ferm en una colònia de treball per a un jove estudiant que té un canal de YouTube amb desenes de milers de seguidors. Això sí, durant dos anys s’haurà d’abstenir d’utilitzar internet, d’acord amb la sentència.

 

La premsa independent, en particular la publicació ‘online’ Meduza i el rotatiu ’Kommersant’ Kommersant van dedicar una àmplia cobertura a l’esdeveniment, tenint en compte el carisma de l’acusat, que molts observadors veuen jugant un paper polític en la Rússia del futur. No obstant això, altres detinguts també durant les manifestacions opositores de l’agost a favor d’unes eleccions lliures van tenir una sort molt diferent: Egor Lesnij va ser sentenciat a tres anys de presó en una colònia de treball, i Maksim Martintsov, a dos anys i mig.

Crítiques de les oenagés

Les oenagés de drets humans han criticat durament tant la resposta policial a les manifestacions, totes pacífiques tot i que moltes no van aconseguir obtenir el vistiplau previ de les autoritats municipals, com els processos judicials a què van ser sotmesos posteriorment els detinguts, acusats de delictes que podien portar-los penes de fins a vuit anys de presó.  

Notícies relacionades

Alguns casos de flagrant injustícia han sacsejat especialment l’opinió pública russa durant la tardor, en una atmosfera de creixent insatisfacció davant del deteriorament de les condicions de vida al país. Pável Ustínov, un actor de 24 anys que va ser detingut de manera aleatòria en les proximitats d’una manifestació i que ni tan sols va presentar resistència en el moment de l’arrest, va ser condemnat a tres anys i mig de presó en una colònia, tot i que la pressió popular va obligar a revisar el seu cas. Finalment, després que intercedissin per ell personatges populars, polítics opositors i fins i tot càrrecs eclesiàstics, va ser sentenciat a un any de presó suspesa.