El Govern letó dissol l'Ajuntament de Riga per una crisi de recollida d'escombraries

La capital letona serà governada per un equip interí de tecnòcrates

Riga (Latvia), 01/12/2019.- People visit the Christmas market at Dom Square in Riga, Latvia, 01 December 2019. It is believed that the first Christmas market in Riga was held in 1510. (Letonia) EFE/EPA/TOMS KALNINS.

Riga (Latvia), 01/12/2019.- People visit the Christmas market at Dom Square in Riga, Latvia, 01 December 2019. It is believed that the first Christmas market in Riga was held in 1510. (Letonia) EFE/EPA/TOMS KALNINS. / TOMS KALNINS. (EFE)

1
Es llegeix en minuts
Efe

 El ministre letó de Protecció del Medi Ambient i Desenvolupament Regional, Juris Puce, va ordenar aquest divendres la dissolució del consell municipal de Riga pel seu fracàs a l’hora de solucionar la crisi del servei de recollida d’escombraries.

El Govern va intervenir després que el Consell de Competència letó vetés la concessió acordada per l’ajuntament, que hagués entregat el monopoli de la gestió de rebuig a una sola companyia per als pròxims vint anys.

L’Executiu va recórrer a l’estat d’emergència, que ha sigut prorrogat fins al març de l’any que ve, per mantenir en vigor les disposicions actuals i evitar així que la capital, de 637.000 habitants, quedi mentrestant sense servei de recollida d’escombraries.

La destitució del consell municipal dirigit per Olegs Burov, del partit regionalista GKR, encara haurà de ser aprovada pel Saeima, el Parlament letó, en les pròximes setmanes.

Fins a les pròximes eleccions municipals, a finals de febrer del 2020, la capital letona serà governada per un equip interí de tecnòcrates.

Escàndols de corrupció

El ministre de Protecció del Medi Ambient va acusar l’ajuntament d’haver perdut el temps «en jocs polítics en lloc d’emprendre accions», i d’haver infringit de forma sistemàtica la llei que obliga a disposar d’un servei municipal bàsic de gestió de residus.

El líder de l’oposició en l’assemblea municipal, el centrista Vilnis Kirsis, va celebrar a Twitter la decisió de Puce: «És una oportunitat històrica per llençar un consell municipal corrupte al cubell d’escombraries de la història», va escriure.

Notícies relacionades

L’ajuntament de Riga s’ha vist sacsejat per diversos escàndols des de fa un any, quan l’agència letona anticorrupció va fer diverses detencions i registres en relació amb un cas de suborns en l’adquisició de vehicles per a l’empresa pública de transports.

A l’abril va ser destituït per la seva presumpta implicació en aquesta trama de corrupció l’anterior alcalde, Nils Usakovs, ara diputat al Parlament Europeu per la coalició centre-esquerrana Centre de l’Harmonia