Operació Barkhane

Tretze militars francesos moren en un accident d'helicòpter a Mali

La col·lisió es va produir durant una operació de combat contra els gihadistes

zentauroepp51096474 helicoptero en mali191126104057

zentauroepp51096474 helicoptero en mali191126104057 / Benoit Tessier

1
Es llegeix en minuts
Eva Cantón

La col·lisió de dos helicòpters durant una operació de combat contra els gihadistes a Mali ha provocat aquest dilluns la mort de tretze militars francesos de l’Exèrcit de Terra, membres de la força Barkhane que França té desplegada al país africà. Es tracta de l’accident més greu de la missió que des del 2013 recolza l’Exèrcit malià per intentar frenar l’avenç dels grups gihadistes que controlen el nord del país.

El president francès, Emmanuel Macron, ha expressat el seu respecte a la memòria dels difunts «morts per França en el dur combat contra el terrorisme al Sahel» i ha remarcat el «valor» dels militars francesos i la seva «determinació» a continuar «la seva missió». «Aquests 13 herois només tenien un objectiu: protegir-nos», ha dit en el seu compte de Twitter. 

38 morts

El 2 de novembre un altre militar francès va morir a l’esclatar un artefacte explosiu al pas del seu vehicle blindat, amb la qual cosa la xifra de morts s’eleva a 38 des del 2013.

Notícies relacionades

Batejada inicialment amb el nom de Serval, el 2014 la missió es va prorrogar cinc anys, es va denominar Barkhane i es va estendre el seu àmbit a tota la franja del Sahel i del Sàhara que inclou cinc països:  Mali, Mauritània, el Níger, Burkina Faso i el Txad.

La de Mali és la major operació exterior de l’Exèrcit francès. Amb 4.500 homes desplegats en una regió tan àmplia com Europa, intenta contenir l’amenaça gihadista, que guanya terreny enmig de la pobresa i la incapacitat de l’Estat per fer-hi front.

Temes:

Mali França