TARDANA REPARACIÓ PER UNA CONDEMNA INJUSTA

Els EUA alliberen tres homes després de passar 36 anys a la presó per un crim que no van cometre

Les autoritats de Baltimore exoneren tres homes que van ser condemnats injustament a cadena perpètua

zentauroepp51100113 correction    from l to r   alfred chesnut  andrew stewart a191126201831

zentauroepp51100113 correction from l to r alfred chesnut andrew stewart a191126201831 / TODD KIMMELMAN

2
Es llegeix en minuts
Ricardo Mir de Francia

Ja ningú els tornarà l’adolescència, ni la joventut ni l’entrada en la maduresa, però, més de tres dècades després, han tornat a trepitjar el carrer com a homes lliures. Alfred ChestnutRansom Watkins i Andrew Stewart es van abraçar dilluns amb els seus familiars després d’haver sigut exonerats d’un crim que no van cometre i pel qual han passat 36 anys tancats a la presó. «Avui no és una victòria, és una tragèdia que s’hagi robat a aquests tres homes 36 anys de la seva vida», va dir la fiscal estatal de Baltimore, Marilyn Mosby, al rebre’ls fora del penal entre un núvol de periodistes i amics dels reus. «No hi ha forma de reparar el mal i el trauma causat a aquests homes durant gairebé quatre dècades. En nom del sistema, els demano disculpes», va afegir la fiscal amb gest contrit.

Els tres homes van ser arrestats el Dia d’Acció de Gràcies de 1983, una setmana després que un adolescent de 14 anys, DeWitt Ducket, fos assassinat als passadissos del’institut Harlem Park Junior de Baltimore. Ducket va perdre la vida per una jaqueta dels Georgetown Hoyas. El seu assassí li va disparar a boca de canó al coll abans d’emportar-se la peça i fugir. La banalitat del crim va generar indignació a Baltimore, una de les ciutats més violentes dels Estats Units, i les autoritats van reclamar una resposta ràpida. Va arribar uns mesos després amb la condemna a cadena perpètua de tres nois negres de 16 anys que aquell mateix dia havien estat a l’institut visitant els seus antics professors. A tota hora van defensar la seva innocència, però no els va servir de res.

Com tants d’altres van passar a ser una estadística del sistema penal de justícia. Alguns estudis assenyalen que entre un 2% i un 5% dels més de dos milions de presos a les presons nord-americanes són innocents, una xifra que com a mínim supera les 40.000 persones, segons l’Innocent Project. Els tres van ser condemnats basant-se en el testimoni selectiu d’alguns testimonis i després que la policia trobés a casa de Chestnut una jaqueta dels Hoyas. La jaqueta no tenia restes de sang i la seva mare va arribar a presentar el rebut de la compra sense que la prova fos desestimada.

Reobertura del cas

Notícies relacionades

Chestnut mai es va rendir i l’any passat va aconseguir que el cas es reobrís després d’obtenir noves proves que incriminaven l’individu finalment assenyalat per les autoritats com l’autor del crim, mort fa anys en un tiroteig. La reobertura del cas va posar en evidència «la mala conducta de la policia i els fiscals», en paraules de Mosby. Proves exculpatòries ocultades als advocats de la defensa; menors d’edat interrogats sense la presència dels seus pares i pressionats per la policia per avalar la seva versió del crim; testimonis rebutjats que van identificar el responsable de l’homicidi... 

«Ha sigut un infern, una experiència veritablement miserable», va dir Chesnut al rememorar la seva vida a la presó. «Mai vaig deixar de somiar. Tots els meus amics a la presó saben que mai vaig deixar de parlar d’això i somiar amb aquest moment. Fins i tot quan era un nen em preguntava per què m’havia passat a mi». Les autoritats de Baltimore busquen ara mesures restitutòries per compensar els tres homes pel calvari sofert. «El que va fer el meu estat i el meu departament és inacceptable. Es mereixen molt més que una disculpa. Els devem una veritable compensació i penso lluitar per aquesta compensació», va dir la fiscal estatal de Baltimore.

Temes:

Estats Units